Döms för försök till äktenskapstvång

2:26 min

Värmlands tingsrätt dömer föräldraparet som åtalats för äktenskapstvång till villkorlig dom, den tredje som åtalats frias. Fallet gäller en då minderårig flicka som rymde hemifrån för att slippa bli bortgift.

Rättsfallet är ovanligt och det är första gången som Värmlands tingsrätt dömer i ett mål om äktenskapstvång. Det är flickans föräldrar som nu har fått sin dom. Enligt domen har föräldrarna utnyttjat flickans utsatta situation för att försöka förmå henne att ingå den äktenskapsliknande förbindelsen, skriver Värmlands tingsrätt i ett pressmeddelande. 

Den man som skulle gifta sig med flickan frikänns. Detta eftersom åklagaren inte har visat att mannen förstod att flickan var emot att ingå en äktenskapsliknande förbindelse.

– Allting handlar om ett äktenskapskontrakt som åklagaren menar bevisar att de har ingått en äktenskapsliknande förbindelse, säger Hedvig Nilsson som är reporter på P4 Värmland och har följt fallet.

Däremot är det inte ställt utom rimligt tvivel, och därför döms inte föräldrarna för fullbordat äktenskapstvång, påpekar Hedvig Nilsson för Ekot. 

De tre har hela tiden förnekat brott och hävdar att det ska ha handlat om en förlovning.

– Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse. Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad, uppger lagmannen Lars Holmgård. 

Det var på julafton 2015 som flickan larmade polisen. Händelsen utspelade sig då flickan var 13 år gammal och då familjen nyligen kommit från Syrien till Sverige. I dag lever hon på skyddad ort och har ingen kontakt med sin familj, enligt hennes målsägarbiträde Björn Karlsonius.

Flickan har själv sagt under rättegången att det handlar om rätten att få bestämma över sitt eget liv, och att hon nu lever i Sverige och inte i Syrien.

Domen kommer troligtvis att överklagas, enligt Hedvig Nilsson på P4 Värmland som har varit i kontakt med åklagaren, som anser att det är  viktigt att fallet går till högre instans eftersom det inte finns någon rättspraxis på området.