Kalmar

På jakt efter drottningens lusthus – hittade mynt

3:15 min

Ett säkert vårtecken är att utgrävningarna vid Kalmar slott har börjat. Redan vid starten hittades ett mynt från 1400-talet. Det arkeologerna letar efter är drottningens lusthus.

Ute i solskenet på norra vallen på Kalmar slott arbetar en grävskopa genom lerlagret. I gropen där det skymtar några murar står några arkeologer i gröna skyddskläder med vita hjälmar. En av dem är Johan Stenvall. Han håller i en metalldetektor och sveper över den svarta jorden. Det piper för fullt. Han har hittat ett grönt ärgat mynt. 

–  Det här är ett gammalt mynt jämförelsevis med det vi tidigare hittat, kan vara från 1400-talet. Och det låg bara någon meter under jorden, säger Johan Stenvall.

Arkeologerna håller på att gräva ut bland annat drottningens lusthus från slutet av 1500-talet som sedan förstördes under Kalmarkriget.

– Det vi ser är åtminstone tre olika murar. Vi vet inte riktigt nu vad det är för murar. Hittills har vi hittat mycket avfall, djurben, byggnadssmide och vi kommer att hitta flera andra mynt, säger arkeolog Magnus Stibéus som håller i utgrävningen. 

Kalmar slott märker av ett stort intresse för slottets historia. Därför blir det två öppna visningar under utgrävningen:

  • Söndagen 8 april kl 13 
  • Torsdagen 12 april kl 17

Utgrävningen kommer att hålla på i två veckor.