Efter kylan – nu väntas pollenexplosion

1:11 min

Kylan har gjort att pollensäsongen kommer dra i gång senare än vanligt. Något som kommer leda till en pollenexplosion när värmen väl kommer

Kylan har gjort att pollensäsongen kommer igång senare än vanligt och att många olika arter då släpper sina pollen samtidigt, säger Karin Brink, intendent på palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

– Flera träd släpper sina pollen samtidigt. Vanligtvis är det en slags förskjutning, alltså al och hassel börjar. Det klingar av, det blir vide, sälg och alm. Och så blommar det ett tag och så klingar det av och så tar gräs vid. Nu eftersom det är försenat blir det en kortare period och fler arter släpper pollen samtidigt, säger Brink.   
 
Men även om halterna är mycket låga, kan allergiker ha problem redan nu. Soliga dagar kan träden fälla lite pollen och vindar från Europa kan föra med sig pollen hit. Men överlag har kylan försenat pollensäsongen 1-1,5 månad. I Gävleborg till exempel ser det inte alls ut som det brukar, säger Olle Källner på Länsstyrelsen. 

– Förra året hade toppen för både al- och hasselpollen redan passerat så här års. Nu i år är det annat väder så nu har det knappt kommit igång, säger Olle Kellner som jobbar med miljöövervakning på länsstyrelsen i Gävleborg.

För dem som lider av pollenallergi, 25-30 procent av befolkningen, kan det nu bli extra jobbigt, eftersom många är allergiska mot flera typer av pollen. Manfred Wöchtel och Matilda Olesen lider båda av pollenallergi.

– Det kliar i ögonen och man blir snorig, lite nysig.

Vad känner du inför att det kan bli en explosion av pollen?

– Jag får se nu när det börjar, jag äter tabletter för sånt, säger Manfred Wöchtel.

– Det kliar överallt, det är lite jobbigt att gå ut i bland.

Vad säger du nu om att det kan komma att bli en explosion, med många arter samtidigt. Vad tror du det kan innebära för dig?

– Mycket, mycket mer medicin. Ganska jobbigt, säger Matilda Olsén.

För dem som känner av pollen tipsar Karin Brink om att skölja av håret, skaka av kläder, men inte vädra utomhus. För det kan komma att bli riktigt jobbigt för pollenallergiker snart.

– Ja, det blir ju det då. Ofta dem som är allergiska mot alpollen är också allergiska mot björk till exempel. Och kommer de då samtidigt så blir det extra ansträngt för dem, säger Karin Brink.