Så räddades uttern från utrotning

5:07 min

I Kristianstad lever uttrar inpå knuten till centrum. Men så har det inte alltid varit. Tidigare var djuret nära att utrotas men är tillbaka för att stanna.

Kristianstads åar, sjöar och kuststräckor är några av platserna i Sverige, där den tidigare utrotningshotade uttern finns idag. I Kristianstad lever den till och med granne med stadskärnan.

Vid Naturum Vattenriket på andra sidan Helge å från centrum kan besökaren få se vattenspegeln brytas av en simmande utter. En uppskattad naturupplevelse, berättar de som vi frågar om vad de tycker om det vilda djurlivet inpå knuten till stadskärnan.

– Det betyder att vi har en framtid när vi klarar av att leva sida vid sida människor och djur. Det är bra om vi kan rädda så många djurarter som möjligt, säger Pernilla Tejera från Åhus.

– Jag kommer hit varje dag för att få lugn och ro. Jag uppskattar naturen och att titta efter fåglar och uttrar. Det är fantastiskt att få se dem, säger Anna-Lena Stenström från Kristianstad.

Även om det fortfarande finns hot är uttern tillbaka i naturen för att stanna. Naturvårdssamordnaren Hans Cronert berättar hur det gick till när den räddades från utrotning.

– Den har verkligen gjort en come-back de sista åren. Det betyder att vi får en positiv miljösignal. Att vi har lyckats med att återskapa förutsättningarna för en art som stod på utrotningens gräns på 60-talet. Utsläppen av miljögifter som drabbat uttern och många andra djur minskade, säger Hans Cronert.