Storbritannien känner till nervgiftslaboratoriet

2:00 min

Brittiska underrättelsemyndigheter tror sig veta i vilket laboratorium i Ryssland som nervgiftet tillverkades. Brittiska myndigheter uppges ha känt till detta sedan dagarna efter mordförsöket.

Enligt underrättelsekällor som tidningen The Times har pratat ska även brittiska myndigheter känt till det här sedan dagarna efter mordförsöket för en månad sedan.

Artikeln i The Times kommer lägligt för den brittiska regeringen eftersom osäkerheten på vilka bevis som faktiskt finns för att den ryska staten skulle ha varit inblandad i mordförsöket på Sergei Skripal och hans dotter växt.

I början på veckan sade den högsta chefen för militär forskning i Storbritannien i en intervju att laboratoriet som undersökt nervgiftet inte kunde slå fast om det tillverkats i Ryssland, bara att det var av typen Novitjok.

Den ryska ambassaden i London och Labourpartiet grävde då snabbt fram inlägg på Twitter från det brittiska utrikesdepartementet och en intervju i tysk tv som visade att utrikesministern Boris Johnson hävdat att bevisen på att Ryssland låg bakom mordförsöken kom från det brittiska laboratoriet, vilket alltså inte var sant. Senare raderade departementet den felaktiga uppgiften på Twitter men skadan var redan skedd.

Kanske ger dagens artikel i The Times regeringen lite arbetsro. Enligt tidningens källor är det laboratoriets analys tillsammans med underrättelseinformation som gjort att de med stor sannolikhet tror sig ha lokaliserat var i Ryssland nervgiftet är tillverkat. Det ryska laboratoriet ska ha varit känt för britterna redan före mordförsöket den fjärde mars, skriver The Times.

Ryssland, som förnekar anklagelserna, har i dag kallat till ett extra möte i FN:s säkerhetsråd där frågan ska diskuteras. Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov har sagt att Moskva vill ha till en oberoende och ansvarsfull utredning av vad som hänt.