Telefoni

Telia kan inte ordna telefoni till Anjan – hänvisar till andra bolag

2:27 min

Telia kan inte leverera telefoni och internet till fjällstationen Anjan i nordvästra Jämtland eftersom mobilmasterna inte når fram.

Som ett led i en planerad nedmontering av Telias kopparnät på många håll runt om i glesbygden stängdes på onsdagen det fasta telenätet till Anjans fjällstation av. Och Telia har inget alternativ att erbjuda till Henrik Carlsson som driver fjällstationen. 

– Vi hade gärna behållit honom som kund om vi haft möjlighet men tyvärr har vi inte det. Vi saknar idag helt förutsättning för mobil täckning. Vi har inte mobilmaster som når fram till Henrik helt enkelt, säger Björn Berg, informationsansvarig för Telia, när han på torsdagen besökte Anjans fjällstation. 

Enligt Björn Berg har Telia haft kontakt med Henrik Carlsson vid flera tillfällen efter beskedet om att kopparnätet skulle stängas ned. Det kom för ett och ett halvt år sedan. Han kan förstå ilskan och frustrationen över att det fasta telenätet inte längre fungerar. 

– Det blir alltid en oro när man måste göra en förändring som dessutom är tvingande. Om vi inte hade gjort någonting åt det här gamla kopparnätet så hade han kanske fortsatt använda det och så hade det till slut rasat ihop. Och det få inte hända, säger Björn Berg. 

Han hänvisar nu Henrik Carlsson till andra företag som erbjuder telefoni och internet via satellit, en lösning som Telia inte själv kan leverera. 

– Det jag lovat Henrik är att vi nu ska hjälpa honom med alla kontaktuppgifter till ett företag som kan hjälpa honom.