C-kvinnor vill stödja regeringen om sexköpen

2:25 min

Det är osäkert om regeringsförslaget att göra det straffbart för svenskar att köpa sex utomlands har stöd i riksdagen. Centerpartiet är ett av de oppositionspartier som säger nej. Men nu vill Centerpartiets kvinnoförbund att det egna partiet ska ansluta sig till regeringens linje.

– Det här är ett fruktansvärt brott och i grund och botten är det här också universella värderingar. Vi har till exempel en kvinnokonvention om skydd av kvinnor och barn, som man borde kunna luta sig emot också, säger Sofia Jarl, Centerkvinnornas ordförande.

Hur tycker du att Centerpartiet ska rösta när lagförslaget når riksdagen?

– Jag hoppas att Centerpartiet stödjer förslaget. Vi för samtal om det så klart, säger Sofia Jarl till Ekot.

Regeringen vill att det ska bli straffbart att köpa sex utomlands. Förslaget är kontroversiellt och strax före jul fick det underkänt av juristerna i lagrådet.

Men justitieminister Morgan Johansson är ändå beredd att gå vidare och arbetet med att ta fram ett färdigt lagförslag pågår 

– Men sedan jobbar vi också med en förankringsprocess gentemot riksdagen, för att försäkra oss om att det finns en majoritet, säger Morgan Johansson.

Kommer du att lägga fram ett förslag från regeringen, utan att du vet om den har stöd?

– Jag jobbar utifrån utgångspunkten att vi kommer att hitta ett stöd för den här propositionen. Jag vet att det finns väldigt starka krafter i en del partier i oppositionen som gärna vill att Sverige ska göra på det här sättet, precis som exempelvis Norge har gjort tidigare, säger Morgan Johansson.

Vänsterpartiet har länge krävt ett förbud för sexköp utomlands. Regeringen behöver dock stöd av ytterligare ett parti för att få igenom förslaget.

Kristdemokraterna har öppnat för att rösta ja, medan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet är emot.

Det främsta skälet är att det i de flesta andra länder inte är förbjudet att köpa sex av vuxna, det saknas alltså en internationell samsyn.

Men Centerkvinnorna har motsatt åsikt och vill precis som regeringen göra det kriminellt att köpa sex utomlands.

– Dessutom bör straffen skärpas. Sexköp är ett uttryck för det kvinnoförtryck som finns, det är en modern sorts slavhandel, skulle man kunna säga, säger Sofia Jarl.

Hon har under en tid fört samtal med Centerpartiet i riksdagen för att få partiet att stödja ett lagförslag som gör det förbjudet för svenskar att köpa sex utomlands.

Vad har du för förhoppningar att ert eget parti ska göra som ni vill?

– Det är inte kört förrän det är kört, vi för diskussioner om det här, säger Sofia Jarl.