Ryssland fortsätter förneka och hotar britterna

2:15 min

Under kvällen håller FN ett extrainkallat säkerhetsmöte om mordförsöket i Salisbury för en månad sedan på en rysk dubbelagent och hans dotter. Inför mötet höll den ryske ambassadören i London Alexander Yakovenko en välbesökt presskonferens. Sveriges Radios Londonkorrespondent var på plats.

FN:s säkerhetsråd möts i kväll för att diskutera nervgiftsattacken mot den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i brittiska Salisbury.

Ryssland som anklagats för att ligga bakom attacken varnar på mötet Storbritannien för att citat "leka med elden".

Den ryske FN-ambassadören sa också att britterna "kommer att få ångra sig".

Ryssland försvarar sig ihärdigt mot anklagelser om att landet ligger bakom nervgiftsattacken mot en rysk ex-spion i brittiska Salisbury.

Rysslands FN-ambassadör hänvisar till tv-serien "Morden i Midsomer" i sitt försvarstal.

– Alla som sett kriminalserier, som "Morden i Midsomer" vet att det inte är smart att försöka ta livet av folk med en så offentlig och uppseendeväckande metod, sa FN-ambassadören Vassilij Nebenzia under ett möte i FN:s säkerhetsråd.

Ryssland har som permanent medlem begärt mötet. Nebenzia gick i sitt tal till hårt angrepp mot britterna.

Britterna har pekat ut Moskva som skyldigt till att försöka mörda den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia den 4 mars. Han kallade anklagelserna "fruktansvärda och ogrundade".

– Vi har sagt till våra brittiska kollegor att ni leker med elden och kommer att ångra er, varnar den ryske FN-ambassadören.

Ordkriget har lett till en upptrappad diplomatisk konflikt mellan Ryssland och flera länder i väst. På torsdagen lämnade de 60 amerikanska diplomater som utvisats från Ryssland sin ambassad i Moskva.

Utvisningarna är ett svar på att USA kastat ut lika många ryska diplomater, i solidaritet med Storbritannien som utvisat 23.

Flera andra europeiska länder har också förklarat ryska diplomater "persona non grata", bland dem Sverige.

Inför mötet i säkerhetsrådet upprepade utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige står bakom Storbritannien i bedömningen att Ryssland är den enda troliga förövaren.

– EU:s linje är tydlig: Ryssland är den enda troliga förövaren. Mordförsöket i Salisbury är ytterligare en utmaning av den internationella rättsordningen från rysk sida, säger Margot Wallström i ett skriftligt uttalande.

Parallellt ökar pressen på Storbritannien att lägga fram bevis för sina anklagelser. Prover från Salisbury visar spår av nervgiftet Novitjok, som utvecklades i dåvarande Sovjetunionen.

Men den brittiska militärens försvarslaboratorium meddelade nyligen att man inte kunnat fastställa var det aktuella giftet framställts.

– Det motsäger vad vi tidigare hört från brittiska politiker och ökar onekligen pressen på Storbritannien att visa upp ytterligare bevis för att det är sannolikt att spåren pekar mot Moskva, sade den tyska regeringens Rysslandskoordinator Gernot Erler enligt nyhetsbyrån Reuters före säkerhetsrådsmötet.

Moskva har sagt sig vara berett att utreda nervgiftsattacken tillsammans med Storbritannien eller Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW.

Men OPCW röstade ner Rysslands begäran om att få delta i undersökningen, och Storbritannien har förkastat det ryska erbjudandet.