Spanien säger sig respektera tyskt beslut

2:16 min

Spanien har lämnat sin första officiella kommentar efter beskedet i går från en tysk domstol, att inte lämna ut den katalanske före detta regionledaren Carles Puigdemont som står anklagad för "uppror mot staten" i samband med kampen om självständighet för Katalonien.

Vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria sa till spansk tv att Spanien respekterar det tyska beslutet.

Den tyska delstatsdomstolen anser att det spanska brottet "uppror mot staten" närmast kan jämföras med "förräderi" i den tyska brottsbalken, och båda de brotten förutsätter våld.

Men domstolen anser inte att Carles Puigdemont som politisk ledare, personligen har gjort sig skyldig till våldshandlingar i samband med den olagliga omröstningen om självständighet för Katalonien. Därför kan han inte lämnas ut till Spanien.

Puigdemont släpps istället mot borgen medan domstolen utreder om han kan lämnas ut för misstankar om förskingring, som grundar sig på att den regionregeringen misstänks ha använt offentliga medel för den katalanska självständighetskampen.

Enligt den tyska domstolens talesperson så innebär detta beslut att Puigdemont inte längre kan dömas för "uppror mot staten" i Spanien.

Men en jurist som framträdde i spanska Rtve i går, sa att beslutet kan överklagas.

– Det spanska rättsväsendet kan komma att korrigera anklagelsepunkterna för att visa att Puigdemont kan ha gjort sig skyldig till moraliskt våld, sa juristen Ignacio Gordillo.

Men självständighetsivrarna har ändå vunnit en första seger.

De vill gärna visa att europeiska domstolar ser olika på de brott som det spanska rättsväsendet ser så allvarligt på att det kan ge upp till 30 års fängelse.