Allt fler fängslas i Vietnam

1:39 min

Vietnam går allt hårdare fram mot de som försöker jobba för att landet ska gå en mer demokratisk väg. Nu har sex aktivister dömts till långa fängelsestraff för försök att störta staten.

Sedan den kommunistiska enpartistaten fick ett nytt ledarskap 2016 har det blivit ett allt hårdare klimat för oliktänkande i landet.

Under strikt säkerhetspådrag i huvudstaden Hanoi genomfördes den en dag långa rättegången mot de sex som stod åtalade för att ha försökt störta staten enligt artikel 79 som kan ge ett dödsstraff. Bland de åtalade och nu dömda finns advokaten Nguyen Van Dai som fick det längsta straffet på 15 år, de andra dömdes till mellan 7 till 12 års fängelse.

De anklagades för att informerat och utfört träning i mänskliga rättigheter, för att försökt trycka på för att Vietnam ska bli en demokrati med flera politiska partier och för att ha tagit emot ekonomisk hjälp från utlandet.

Men enligt deras försvarsadvokat så lyckades inte åklagaren lägga fram några egentliga bevis för att gruppen skulle ha försökt störta staten.
De sex personerna var alla kopplade till det landsomfattande nätverket Broderskap för demokrati som sägs ha ett 80-tal medlemmar.

Supportrar till de åtalade hade samlats utanför domstolen med plakat som "demokrati är inte ett brott". Civilklädd polis stoppade demonstranterna och minst två fördes tvingades, enligt nyhetsbyrån AFP, in i en buss som förde bort dom.

Enligt människorättsgruppen Amnesty så har gripanden av oliktänkande ökat markant i Vietnam sedan den nya regeringen kom till makten för två år sedan och nu sitter minst 97 dissidenter i fängelse. Men enligt utrikesministerns talesperson så sker inga fängslanden i landet av så kallade samvetsfångar och inga gripanden av människor som uttrycker sin åsikt.