Tullverket får extra pengar i vårbudgeten

Totalt handlar det om ett tillskott i år på 72 miljoner kronor som ska gå till utökade insatser för att stoppa illegala varor vid gränsen.

– Våra gränser behöver vara säkra i Sverige, och därför har vi ökat anslagen till tullen. Men nu gör vi en särskild satsning för att man ska kunna köpa in ny teknisk utrustning, för att bättre kunna bekämpa införsel av till exempel narkotika och vapen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Vad är det för teknisk utrustning som Tullverket behöver köpa?

– Det kan handla om fasta kameror, det kan handla om de ska bli bättre på dataövervakning till exempel.

Den 16 april presenterar regeringen vårbudgeten, som har tagits fram i samarbete med Vänsterpartiet.

Tullverket är alltså en av de myndigheter som föreslås få utökat anslag nu i år. Huvuddelen av pengarna, 52 miljoner kronor, ska gå till investeringar i modern teknik som exempelvis ny spaningsutrustning.

En viktig satsning, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– I takt med att med att brottsligheten får mer förfinande metoder, så måste våra brottsbekämpande myndigheter också förfina sina arbetsmetoder.

Det här tillskottet, sett till hela Tullverkets budget, vilken skillnad gör det egentligen?

– Det innebär att man kan köpa in den här utrustningen, och på så sätt arbeta effektivare. Denna mycket stora satsning på tullen kommer verkligen att kunna göra skillnad. Det är den största satsningen på ett decennium.

Regeringen föreslår också att Tullverket ska få ytterligare 20 miljoner kronor för att hantera ökningen av privatimporterade varor. 
 
– Det är ju Kinapaketen, som har ökat i en omfattning som vi inte hade förutsett. Då behöver man kunna kontrollera de varorna, så att det betalas moms. Men vi vill också att det ska bli enklare för privatpersoner att betala moms. Det handlar dels om att det ska bli enkelt för privatpersoner, men också om att skydda de svenska handlarna, säger Magdalena Andersson.