Löfven övertygad om varifrån giftet kommer

1:48 min

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är upp till Ryssland att bevisa att dom inte är skyldiga till nervgiftsattentatet i Salisbury. Enligt Löfven är det mest troliga att Ryssland ligger bakom.

– Det här är ju underrättelsetjänster, det är Storbritanniens, Tysklands, Frankrikes och USA:s...och vi delar den bedömningen att det är så. Det hade ju inte behövt vara så svårt för Ryssland att förklara i så fall hur ett nervgift som är tillverkat under sovjettiden, övertaget av Ryssland, hur det hamnar i Salisbury. De är skyldiga att hålla ordning på de där nervgifterna och jag menar att det är verkligen, verkligen allvarligt det som hänt här.
 
Det har nu gått drygt en månad sedan den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades i brittiska Salisbury.
Som en reaktion på attentatet har ett 20-tal länder utvisat ryska diplomater. Sverige har en utvisat en.

För Stefan Löfven råder ingen tvekan om varifrån giftet kommer. Exakta bevis har ännu inte presenterats. Men kanske kan Organisationen för förbud mot kemiska vapen i Haag, OPCW, som just nu analyserar giftet ge ett tydligt besked i nästa vecka. Men Stefan Löfven tycker ändå att Ryssland har bevisbördan 
 
– Om de inte hade något med det här att göra så hade man kunnat förklara det på något bra sätt.
 
Konflikten mellan Ryssland och dom europeiska länderna beskrivs som i det närmaste djupfryst efter attentatet.

Stefan Löfven vill inte trappa upp situationen och tycker därför att samarbetet med Ryssland i andra sammanhang är viktigt för balansen.