Advokatbyrån rekommenderar en polisanmälan

2:12 min

Den advokatbyrå som har utrett händelserna kring den så kallade "Kulturprofilen" är nu färdig med sin rapport och uppmanar Svenska Akademien att göra en polisanmälan. Det berättar i dag den ständige sekreteraren Sara Danius för Svenska Dagbladet. Samtidigt säger hon att Svenska Akademien inte kommer att göra någon polisanmälan.

Det var i höstas som en lång rad kvinnor vittnade om att "Kulturprofilen" hade utsatt dem för sexuella övergrepp. Mannen har nära band till Akademien och är gift med en av ledamöterna. Dessutom har han fått ekonomiskt stöd av den anrika institutionen, som nu befinner sig i sin värsta kris någonsin.

En utredning tillsattes som skulle göra en oberoende granskning och det är den som nu alltså rekommenderar Akademien att polisanmäla "Kulturprofilens" verksamhet. Enligt Sara Danius har alla ledamöter tagit del av utredningen och det har hållits långa diskussioner om vad som nu borde göras. Men ledamöterna har inte kunnat komma överens och igår lämnade tre av dem Akademien.

Sara Danius säger till Svenska Dagbladet att utredningen har kommit fram till att ingen ledamot av Akademien har känt till de sexuella övergreppen som "Kulturprofilen" misstänks för. Men samtidigt säger hon att nästan alla har hört talas om eller sett mannen gå över gränsen på flera sätt, tillsammans med kvinnor.

Sara Danius säger också att Akademien inte bär någon skuld för vad kvinnorna har utsatts för, men att många av ledamöterna känner ett starkt ansvar ändå och vill agera. Men det kommer man att göra i "medieskugga", säger hon.

Därmed förblir många frågor obesvarade om vad som egentligen har hänt, vad Akademien har vetat om "Kulturprofilen", om innehållet i rapporten och om varför tre ledamöter i går valde att lämna Akademien.

Enligt uppgift till Sveriges Radio skulle avgångarna bero på att de som nu lämnar är missnöjda med att inte den akademiledamot som är gift med Kulturprofilen har uteslutits. Advokatutredningen visar bland annat att hon indirekt har tagit emot ekonomiskt stöd från Akademien eftersom hon är delägare i sin mans verksamhet, något som strider mot det egna regelverket.

Trots detta har alltså en majoritet av ledamöterna röstat för att hon ska få vara kvar i Akademien och för att inte lämna in någon polisanmälan.

Ekot har i dag sökt Sara Danius utan resultat.