Myndigheter: Inga terrormisstankar i Münster

2:16 min

Dådet i den tyska staden Münster verkar inte vara ett terrordåd. Gärningsmannen, som var en tysk man i 50-årsåldern, sköt sig själv på platsen.

Det var vid 15.30 på lördagseftermiddagen som en skåpbil med hög fart körde in i en uteservering i centrala Münster. Två människor dödades och ett 30-tal skadades.

– Man hörde en smäll och sedan folk som skrek. Och så kom redan polisen och körde iväg oss alla, berättar ögonvittnet som jobbar på restaurangen.

Eftersom det var fint väder var det många människor i rörelse i studentstaden Münster, som ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen mitt i Tyskland.

Inledningsvis utgick polisen ifrån att det rörde sig om ett attentat, eftersom tillvägagångssättet liknade tidigare terrordåd.

Münsters centrum evakuerades och området kring bilen spärrades av i en radie av 300 meter. Ett kriscentrum inreddes på stadsteatern och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från centrum. Samtidigt undersöktes gärningsmannens lägenhet i närheten och skåpbilen, där det fanns ett misstänkt föremål.

Under kvällen bekräftade delstaten Nordrhein-Westfalens inrikesminister Herbert Reul tidigare medieuppgifter att gärningsmannen var en tysk man i 50-årsåldern som sedan tidigare var känt att ha psykiska problem. Reul bekräftade också att myndigheterna inte längre utgår från att det handlar om ett terrordåd.

I Münster råder stor bestörtning och samtidigt vill människor hjälpa till. Universitetssjukhusets uppmaning att ge blod hörsammades av så många att en lång kö ringlade utanför på gatan under kvällen.

Stadens borgmästare Markus Lewe uttryckte vad många kände när han sade att hela Münster är i sorg och att alla tänker på offren och deras anhöriga och önskar de överlevande att de snart blir frisk.