Åtta ledamöter: Inte skäl för uteslutning

1:32 min

Nu i kväll kommer nya uppgifter om sprickan inom Svenska Akademien. Åtta Akademiledamöter skriver på Svenska Dagbladets debattsida att de inte tyckte att skälen för att utesluta Katarina Frostenson var starka nog.

Vi har tidigare berättat att de tre ledamöter som i fredags valde att lämna Akademien gjorde det i protest mot beslutet att hon får vara kvar i Akademien.

Denna den djupaste krisen i Svenska Akademiens historia började med att en lång rad kvinnor vittnade om att den så kallade "Kulturprofilen" hade utsatt dem för sexuella övergrepp. Men de senaste turerna, som lett till att tre ledamöter lämnat akademien, handlar om Katarina Frostenson som är gift med Kulturprofilen.

Efter anklagelserna om sexuella övergrepp fick en advokatfirma i uppdrag att göra en oberoende granskning av händelserna. Utredningen visar bland annat att Katarina Frostenson är delägare i sin mans verksamhet, som har fått bidrag från Akademien.

Även de åtta ledamöter som i dag försvarar hennes plats i Akademien, konstaterar att det därmed finns starka bevis för att hon har gjort sig skyldig till jäv.

Samtidigt skriver de åtta att uteslutning är en unik åtgärd i Akademiens historia som bara tillämpats en gång tidigare och då mot en ledamot som dömts till döden för konspiration.

Ledamöterna tycker att en uteslutning vore ett mycket strängare straff än en juridisk dom och påpekar att den inte heller skulle kunna överklagas.

Den advokatbyrå som har utrett händelserna uppmanar Svenska Akademien att göra en polisanmälan mot den så kallade Kulturprofilens verksamhet, men det har en majoritet av ledamöterna röstat emot. Ändå har polisen i dag meddelat att det har kommit in en polisanmälan, men det är oklart vem som har gjort den.