Klar seger för Orban i Ungern

3:08 min

Det blev ännu en storseger för Ungerns regerande parti Fidesz i det parlamentsval som hölls igår. Och precis som i två tidigare val lyckades man säkra en två tredjedels majoritet i parlamentet.

Sent i går kväll talade premiärminister Viktor Orbán till sina anhängare som samlats i Budapest.
 
– Vi har segrat, konstaterade Viktor Orbán och jublet bröt ut bland de människor som i flera timmar inväntat resultatet på torget alldeles nere vid Donaufloden i Budapest.
 
– Ett stort slag är bakom oss, vi har tagit en övertygande seger. Vi har skapat oss möjligheten att försvara Ungern, sa Viktor Orbán och stämde sedan upp i en klassisk revolutionssång från 1800-talet.
 
 – Vi är mycket lyckliga, det var det här vi hade väntat oss, sade Budapestbon Ildiko när valresulatet stod klart. 
 
 – Nu vill vi att han ska fortsätta alla bra saker han börjat med och vi vill att han skyddar oss från invandring, vi vill bevara vår kultur, vår religion, vår identitet.

Premiärminister Orbán har nästan uteslutande fokuserat sin valkampanj på invandringsfrågan och sagt sig vara den kraft som ska rädda Ungern undan att bli ett invandringsland. Budskapet har gått hem hos många väljare. Att Orbáns parti Fidesz skulle segra var väntat men att partiet för tredje valet i rad ser ut att säkra en två tredjedels majoritet i parlamentet var inte självskrivet.

Med runt 49 procent av partirösterna och seger i de allra flesta enmansvalkretsar beräknas nu Fidesz få 133 av parlamentets 199 platser. En så stor majoritet ger bland annat partiet möjlighet att på egen hand skriva om landets grundlagar. Valdeltagandet var också ovanligt högt - närmare 69 procent jämfört med knappt 62 procent för fyra år sedan.

Närmast efter Fidesz kommer högerextrema Jobbik med knappt 20 procent av rösterna - partiet hade väntat sig ett bättre resultat och sent i går kväll meddelade partiledaren Gabor Vona att han avgår. Samma besked kom från flera andra oppositionsledare.

Studenten Blanka hade röstat på oppositionen och hon var i går kväll oroad över Fidesz stora seger. 
 
 – Utbildningssystemet, sjukvården är i praktiken i spillror, ändå röstade så många på dem. Jag förstår det inte, sade Blanka.

Tamas Boros, politisk analytiker vid tankesmedjan Policy solutions i Budapest säger till nyhetsbyrån AP att Viktor Orban kommer att tolka segern som ett grönt ljus för att fortsätta som nu, bara ännu mer kraftfullt.