KBT och träning vid kroniskt trötthetssyndrom saknar evidens

1:45 min

En ny studie ifrågasätter tidigare forskning som visat att KBT och fysisk träning kan förbättra hälsan för personer som drabbats av ME/CFS – som tidigare har kallats kroniskt trötthetssyndrom.

Att bli trött av att göra helt vanliga saker är typiskt för den som har ME/CFS, berättar överläkaren Per Julin som är specialist i rehabiliteringsmedicin.
 
– Det kan vara väldigt lite ansträngning, som att ta en dusch, som kan göra dem sängliggande resten av dagen, säger han.

ME står för muskelsmärta och inflammation i nervsystemet. Vanliga symtom är trötthet som inte går bort när man vilar, värk i kroppen och feber eller feberkänsla. Vad som orsakar sjukdomen vet man inte säkert, men ofta kommer den efter infektion som till exempel influensa eller körtelfeber.

2011 publicerades en studie som visade att KBT-samtal och fysisk träning kunde förbättra hälsan för människor som drabbats av ME.

Studien blev omdebatterad och nu har den gjorts om av ett nytt forskarlag som inte alls ser samma positiva resultat. Den första studien slog fast att hela 60 procent av deltagarna förbättrades av KBT och träningspass.

När alla data gåtts igenom igen visar sig siffran vara 20 procent. Per Julin säger att ME-patienter ofta behöver spara på energin istället.

– Det finns få studier som utgår från de modernare kriterierna för ME/CFS. Det som är tydligt är att man inte kan träna sig frisk. Det finns ingen medicin eller träning om kan bota. För de flesta patienter brukar symptomen klinga av lite över lång tid.