Mikael Jansson lämnar SD

1:34 min

Sverigedemokraternas förra partiledare Mikael Jansson lämnar nu partiet och går till konkurrerande Alternativ för Sverige, precis som flera andra SD-politiker redan gjort. Orsaken är att Sverigedemokraterna tonat ner flera avgörande frågor inför valet, enligt Mikael Jansson.

– Det SD gör fel nu är att man släpper grundfrågor som är väldigt viktiga och centrala, till exempel den militära alliansfriheten som jag som försvarspolitiker tycker är väldigt viktig, säger Mikael Jansson.

Mikael Jansson ledde Sverigedemokraterna mellan 1995 och 2005 då Jimmie Åkesson efter en strid tog över partiledarskapet. Nu menar Jansson att partiet för att anpassa sig till eventuellt regeringssamarbete med Moderaterna efter valet tonar ner kravet på alliansfrihet då moderaterna vill gå med i Nato.

Han tycker också att SD borde driva krav på svenskt utträde ur EU tydligare liksom en tuffare migrationspolitik - frågar där han tycker Alternativ för Sverige är tydligare.

Mikael Jansson har tills nu varit Sverigedemokraternas talesperson i försvarsfrågor och tänker sitt kvar i försvarsutskottet. För en månad sedan kom beskedet att han petades från partiets riksdagslista i höstens val, men han vill inte säga om det gör att han nu i besvikelse lämnar Sverigedemokraterna.

Alternativ för Sverige har tidigare lyckats locka över två riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna, Jeff Ahl och Olle Felten. De och Mikael Jansson placeras nu på partiets lista till riksdagsvalet i höst som toppas av partiledaren Gustav Kasselstrand som tidigare ledde Sverigedemokraternas ungdomsförbund.