Strejken kostar 20 miljoner euro per dag

1:29 min

De franska tågstrejken går in på andra veckan och beräknas hittills ha kostat 100 miljoner euro, alltså motsvarande en miljard kronor.

– Strejken kostar omkring 20 miljoner per strejkdag och hittills omkring 100 miljoner euro, alltså motsvarande en miljard kronor, sa Guillaume Pepy, vd för det statliga tågbolaget SNCF, till franska Bfmtv.

Järnvägsarbetarna strejkar två dagar av fem och fortsätter så åtminstone fram till juni. Men de mest hårdföra järnvägsfacken från södra Frankrike hotar med att fortsätta längre än så.

En av fyra järnvägsarbetare strejkar. Det går tåg på de flesta sträckor, men de är färre.

Resenärernas tålamod prövas hårt. Men Guillaume Pepy anser att strejken är organiserad på ett sådant sätt att resenärerna drabbas så lite som möjligt, till exempel genom gratis samåkning med bil.

Samtidigt säger premiärminister Édouard Philippe att regeringens planer ligger fast. Omorganisationen inom tågbolaget ska genomföras, liksom konkurrensutsättningen och det blir inget mer förmånsreglemente för vissa av järnvägsarbetarna.

I dag kom också beskedet att strejken på flygbolaget Air France fortsätter. Bara 75 procent av planerade flyg kommer att gå på tisdag och onsdag.