Polisanmälan mot företag med kopplingar till Svenska Akademien

2:04 min

Ekobrottsmyndigheten har tagit emot en anmälan mot ett bolag som en av ledamöterna i Svenska Akademien är delägare i och som fått bidrag av Akademien.

Den kulturverksamhet som drivs av den så kallade kulturprofilen, som anklagats för sexuella övergrepp, och där akademiledamoten Katarina Frostenson är delägare polisanmäldes under helgen. Anmälan berör Svenska Akademien och dess koppling till bolaget.

Ärendet överlämnades till ekobrottsmyndigheten som inte vill kommentera vilket typ av brott anmälan gäller. Ekobrottsmyndigheten utreder bland annat skattebrott och bokföringsbrott.

I en utredning som gjorts av ett advokatkontor, på uppdrag av Svenska Akademien, framgår bland annat att de hittat oegentligheter och akademin uppmanades polisanmäla bolaget. Något som akademin röstade ner, men under helgen gjorde en anmälan av en privatperson.

– Kulturverksamheten misstänkas ha bedrivits i strid med skattelagstiftning, bokföringslag och kommunala regler för utskänkning, berättade ständiga sekreteraren Sara Danius i en intervju med SvD i lördags.

I torsdags hölls en omröstning kring om Katarina Frostenson skulle uteslutas ur Svenska Akademien. Frostenson misstänks alltså ha varit med och beslutat om bidrag till en kulturverksamhet där hon själv är delägare. Det finns också misstankar om att hon skulle läckt uppgifter om nobelpristagare innan den officiella presentationen, något hon nekat till.

Det var stor oenighet, men beslutet blev att hon inte skulle uteslutas. Och dagen efter valde tre ledamöter, Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund, att lämna sina arbeten inom akademin.

Fredagens avhopp innebär att fem av de 18 stolarna i Svenska Akademien står tomma, vilket gjort att många nu talar om kris inom akademin.