Oro i Danmark över svensk flygskatt

1:57 min

I Danmark oroas man för att den nya svenska flygskatten ska innebära färre resenärer till Köpenhamns flygplats.

– Man hade kunnat tro att den svenska flygskatten skulle ge oss en fördel, men den kommer att påverka transfertrafiken, det vill säga alla resenärer från Sverige som flyger hit för att åka vidare ut i världen, säger Kasper Hyllested, presschef på Köpenhamns flygplats.

Flygplatsen här i Köpenhamn är fortfarande Nordens största, med 29,2 miljoner passagerare ifjol varav cirka 12 procent svenskar. Men Arlanda i Stockholm och Gardemoen i Oslo ligger inte långt efter och de båda konkurrenterna om att vara Skandinaviens flygnav hade ifjol en betydligt bättre passagerartillväxt och visst – den svenska flygskatten ger viss fördel i den konkurrensen säger Kasper Hyllested.

– Men i det korta loppet är det negativt för Köpenhamns flygplats säger Kasper Hyllested.

Den svenska skatten som infördes 1 april är 60 kronor per resa inom Sverige och EU. För längre utrikesresor är skatten upp till 400 kronor per resa, beroende på avstånd. I Danmark infördes en flygskatt på 1990-talet, men 2007 avskaffades den av den dåvarande borgerliga regeringen som ansåg att den hade negativa effekter för landets ekonomi.

Särskilt inrikesflyget blev negativt påverkat med färre avgångar och rutter säger Kasper Hyllested.