Rapport kritisk mot Sveriges Unga Muslimer

2:17 min

Om några dagar väntas ett nytt beslut om organisationen Sveriges Unga Muslimer ska få statsbidrag för sin verksamhet. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har tidigare sagt nej.

När Sveriges Unga Muslimer sökte drygt en miljon kronor i statsbidrag för 2017, sa Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, nej. Föreningen brast i bland annat i frågor kring demokratins idéer, enligt beslutet.

Men förvaltningsrätten underkände myndighetens nej. Beslutsunderlaget saknade källhänvisningar och dög inte som bevis, enligt domstolen. Så inom kort ska myndigheten pröva bidragsfrågan på nytt.

Nu har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor låtit ta fram en ny rapport som ingår i beslutsunderlaget. Den är skriven av frilansjournalisten Magnus Sandelin och är en genomgång, med källhänvisningar, kring personer, uttalanden och händelser där muslimer med anknytning till Sveriges Unga Muslimer kritiseras och ifrågasätts.

Enligt rapporten har sympatisörer och aktivister för extremistiska rörelser haft ledande positioner i lokalföreningar. Externa föreläsare och samarbetspartners har ståndpunkter på tvärs med demokratins idéer och Sveriges Unga Muslimer har formella samarbeten med organisationer och personer som har nära kopplingar till Muslimska Brödraskapet, enligt myndighetens rapport som är ett underlag för bidragsprövningen.

Sveriges Unga Muslimer förnekar alla kopplingar till Muslimska Brödraskapet och säger att rapporten innehåller grovt felaktiga generaliseringar.

Vad före detta enskilda medlemmar skriver på sociala medier är inte representativt för Sveriges Unga Muslimer, säger ordföranden Rashid Musa.

– De personerna som nämns är ett fåtal före detta medlemmar och vad de skriver och gör på Facebook känner vi att vi inte kan ta ansvar för, säger Rashid Musa.

Står det fel i rapporten?

– Den är helt onyanserad, många gånger väldigt felaktig, ja!

Men har ni inget ansvar för föreläsare som ni bjuder in? Vad de säger och vad de har sagt?

– Nej, det tycker jag inte! Jag tycker bara att man ska hållas ansvarig för den verksamhet som vi bedriver. Alltså det finns ju jättemånga andra organisationer som bjuder in problematiska föreläsare, men det är ingen som ställer samma typ av krav på dem som man gör på oss, säger Rashid Musa.