Wallström: Svårt få till utredning om attacken

1:34 min

Oenighet i FN:s säkerhetsråd om kriget i Syrien. Internationell fred står på spel, säger utrikesminister Margot Wallström till P1-morgon.

USA driver på för en omröstning i FN:s säkerhetsråd om en utredning kring ansvaret för misstänkt användning av kemiska vapen i Syrien.

Men Ryssland motsätter sig förslaget och väntas lägga in sitt veto vid en eventuell omröstning om frågan.

Utrikesminister Margot Wallström säger att det kommer bli svårt för FN:s säkerhetsråd att besluta om en utredning kring ansvaret för misstänkt användning av kemiska vapen i kriget i Syrien.

– Men vi måste försöka, vi måste ta vårt ansvar som medlemmar i säkerhetsrådet. Och det har vi gjort, vi har försökt få till stånd överläggningar, och de pågår nu, säger utrikesminister Margot Wallström.

Om Ryssland gång på gång blockerar beslut i FN:s säkerhetsråd, hur ska då omvärlden markera mot Bashar al-Assad?

– Det är klart att vi måste fortsätta att agera och sätta press. Tala om att det kan bli ett väldigt högt pris och farligt läge om man tror att det finns en militär lösning på det här problemet. Vi har trots allt kommit överens om hur fall av användning av kemvapen ska utredas. Därför betonar vi att det är internationell lag och rätt som ska gälla. Vi tycker att man måste få fram ett starkt rådsagerande, och få OPCW, som utredare attacker med kemvapen, att samla in fakta och reda ut vad som har hänt.

President Donald Trump har sagt att svaret på den misstänkta kemvapenattacken kommer att vara kraftfullt. För ett år sedan svarade USA på en saringasattack i Syrien genom att avfyra 59 kryssningsrobotar mot Syrien. Om USA svara på ett liknande sätt den här gången, vad tycker du om det i så fall?

– Jag vill inte spekulera i Trumps eventuella militära respons. Han sa så sent som förra veckan att USA nu skulle dra sig ut Syrien.