
Rika kineser köper franska vingårdar
- Fransk kultur har hög status i Kina.
- 155 stycken vingårdar har hittills fått kinesiska ägare.
- Reportage av korrespondent Margareta Svensson.
På den franska landsbygden i Grezillac framför slottet Milord, tas jag emot av Lili Lijuan och hennes assistent.
Lili Lijuan är konsult på en mäklarfirma och arbetar med de kinesiska kunderna. Slottet Milords nya kinesiska ägare är sällan här själv. Lili Lijuan ser till det anrika slottet, som är nyrenoverat, det har tolv sovrum swimmingpool och golfbana.
Lili Lijuan kommer ifrån Sichuanprovinsen i Kina och lever i Frankrike sedan tio år tillbaka. Hon har specialiserat sig på vinmarknaden, är gift med en fransk vinodlare och har jobbat som mäklarkonsult i fem år.
Det finns över 6.000 vingårdar bara i Bordeauxtrakten och de flesta av de 155 vingårdar som hittills fått kinesiska ägare ligger här.
Vin har blivit allt mer populärt i Kina under de senaste tio till femton åren. Det har att göra med det ökade välståndet.
– Vin är mer hälsosamt än stark kinesisk alkohol. Det finns vinproducenter också i Kina, men västerländsk och särskilt fransk matkultur har hög status bland dem som har råd.
Att äga en fransk vingård är en lyx, för de allra rikaste.
Vingårdarna är till salu av flera skäl. Dels är överlåtelseavgifterna höga också för familjegårdar. Konkurrensen har ökat och drabbar dem som inte säljer sina produkter via internet.
När gårdarna läggs ut till försäljning, så är intresset från utländska intressenter stort. Omkring 60 procent av de objekt som varit till salu har köpts av kineser, uppskattar Lili Lijuan.
Hon har blivit känd för sina framgångar både inom vinbranschen och musiken. 2013 vann hon den europeiska upplagan av sångtävlingen The Voice i Kina och snart kommer hennes självbiografi ut där. Hon är 34 år, har höga ambitioner och stora planer för framtiden – och den finns i Kina säger hon.
Vi åker tillsammans för att träffa en av de nya slottsägarna. Vinodlingarna dominerar landskapet, men under vinterhalvåret är det tyst och stilla. Fönsterluckorna är stängda på vingårdarna. Den här vintern har varit kylig och oron är stor för dåliga vinskördar.
Stephen Lu är taiwanesisk företagare som äger närmare 3.000 servicebutiker främst i Kina. Han är också matdistributör med huvudkontoret i Shanghai. Han tog över slottet Bel Air i Castillon ifjol. Det är nyrenoverat av samma inredare som slottet Milord. Nu är han här med sin fru och sin dotter. Men inte bara för semester. I dag äger han 75 hektar mark, varav 50 hektar är vinodlingar.
Stephen Lu distribuerar vin till sina egna butiker och till franska och spanska restauranger i Shanghai. Vinet från Bel Air har fått en justerad smak, man har tagit fram en fruktig och mildare smak, som passar de kinesiska kunderna. Stephen Lus franska vinodlarvänner brukar skämta om att de antingen är på väg till Kina eller just har kommit därifrån. Affärsaktiviteten har ökat.
De kinesiska aktiviteterna i Frankrike har också ökat.
Den kinesiska storkoncernen Fosun International äger numera det klassiska franska företaget för semesteranläggningar Club Med och modeföretaget Lanvin. China Eastern Airline är delägare i Air france-KLM Kinesiska IDG har intressen i fotbollslaget Olympic Lyonnais. Till exempel.
Stephen Lu berättar om sina egna affärsplaner. Onlinehandel är mycket stort i Kina, säger han. I framtiden kommer man bara använda telefonen ännu mer för att beställa det man vill ha. Servicebutiker behövs för att komplettera köpen, men storleken på butikerna blir allt mindre, tror han.
Utöver vin så importerar Stephen Lu redan vatten på flaska till Kina från Island, Italien och Spanien. Nästa idé är att importera mjölk som har blivit populärt i Kina nu, säger Stephen Lu.
– När folk blir rika så vill de ha bra kvalitet, hälsosam mat och särskilt från länder som Frankrike och Schweiz, säger Stephen Lu.