Gymnasieskolan i Sunne lägger ner program

1:22 min

Kommande höst stoppar Sunne Gymnasieskola intagningen av elever till programmen naturvetenskap och samhällsvetenskap. Orsaken är för få sökande.

Enligt Sunne kommun har fem elever valt samhällsvetenskapsprogrammet i första hand i den preliminära ansökningen. 13 elever har sökt Naturvetenskapsprogrammet. Antalet sökande bedöms vara för få och därför stoppar kommunen intagningen med början redan i höst.

– Tomma platser kostar pengar för alla kommuner. Vi måste få en balans mellan tillgång och efterfrågan. Det här är en åtgärd som vi har funderat på under en längre tid. Beslutet innebär att vi minskar 45 gymnasieplatser i Sunne, säger Gunilla Ingemyr, kommunstyrelsens ordförande i Sunne, i ett pressmeddelande.

Sunne Gymnasieskola har i höst 150 platser på Fordon- och transportprogrammet, Naturbruksprogrammet, Grafisk Produktion och Industritekniska programmet.

Beslutet att lägga ner de två gymnasielinjerna var inte enhälligt. Socialdemokraterna, Hela Sunne och Vänsterpartiet var emot.

– Det saknades ekonomiskt underlag angående påstådda besparingar till följd av nedläggningen. Det fanns överhuvudtaget inget som helst underlag att ta ställning till. Mot den bakgrunden är beslutet en skandal, skriver Hela Sunne Björn Gillberg i ett pressmeddelande.