"Åklagare vill visa på det kaos som rådde"

1:52 min

I rättegången om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm som pågår i Stockholms tingsrätt har det handlat mycket om osäkerheten och ryktesspridningen direkt efter dådet.

En av de målsägande, en kvinna som var på besök i Stockholm och som klarade sig undan lastbilen genom att springa in i en butik på Drottninggatan, berättade om de rykten som börjar spridas kort efter attentatet.

– Jag får kontakt med min svägerska och min bror som bor i Stockholm. De berättar att det är skottlossning på Fridhemsplan, självmordsbombare på Hötorget och att Rosenbad är attackerat.

Åklagaren Hans Ihrman frågade varifrån uppgifterna kommer ifrån.

– Det är saker som de har hört, på sociala medier och så.

Kvinnan befann sig på Drottninggatan tillsammans med flera väninnor som även de är målsägande. Två av dem berättade i förhör under förmiddagen om hur rykten om skottlossningar och explosioner börjar spridas bara minuter efter attentatet, uppgifter som sedan visar sig inte stämma.

– Det var panik, folk bara sprang och det kom rykten om att de sköts och om kulsprutor, berättar en av kvinnorna.

På frågor från åklagaren om hur de tog del av uppgifterna berättar kvinnorna att ryktena spreds både mellan personer som befann sig på Drottninggatan men också via sms, sociala medier och rapportering i media.

Totalt hördes fyra målsägande under förmiddagen, samtliga kvinnor. Den sista målsägande som hördes innan lunch berättade även hon om hur ovissheten och känslan av att inte veta vad som pågick precis efter attentatet var det värsta.

– Man visste inte om det skulle bli en del två, en fortsättning, om det kanske ligger någon i bakhåll och väntar på att folk ska springa ut.