P1-MORGON 11 APRIL

Guillou om Akademien: Som femåringar i en sandlåda

12 min

Författaren Jan Guillou är starkt kritisk till hur Svenska Akademien hanterat den kris som just nu råder.
– De säger oförlåtliga saker som gör att de aldrig kommer kunna sätta sig i samma rum igen, säger han i P1-morgon.

Författarna Jan Guillou och Lena Andersson är eniga om att krisen är mycket allvarlig för Akademien.

– Det är 5-åringar i en sandlåda som slåss på liv och död för struntsaker, säger Jan Guillou.

– Utifrån sett kan man tänka att de kan aldrig mer ses efter det där. Och eftersom jag tror att Horace Engdahl alltid vet vad han gör när han är i offentligheten så tror jag att han avsåg det så, att nu är det en slags kallbrand och då måste man hugga av det här benet och fortsätta. Jag tror att de kommer ge amnesti till de här fem ledamöterna så att de får försvinna, säger Lena Andersson.

Känner du fortfarande respekt för Akademin och ledamöterna?

– Hmm... Ja, asså jag tycker inte den ska försvinna så lätt. Däremot tycker jag det här knäfallet för Akademien som funnits länge är dumt och besvärande och borde försvunnit för länge sedan, säger Lena Andersson.

Lena Andersson berättar att en bild finns av att författare är beroende av Akademien, men det är något hon menar inte alls stämmer.

– Det där är inte en riktig beskrivning att man som författare är beroende av Akademien, man är inte ett dugg beroende av Akademien som författare.

Hur skadas nobelpiset av det här?

– Genom att ledamöterna gör sig löjliga så kommer detta löjeskimmer förr eller senare, kanske redan nu, att drabba nobelpriset. Att det händer betyder inget för mig som författare, men som medborgare tycker jag att de skämmer ut sig så förbaskat, säger Jan Guillou.

– Jag tycker inte att det gör så mycket om nobelpriset tappar i status, jag tycker inte att det är sunt med det här VM i litteratur varje år där ingen redovisar varför just den är bäst det året, säger Lena Andersson.

Men Akademien vill du ha kvar?

– Ja, jag tror att det är bra om det finns någonstans att ta vägen för udda figurer, säger hon.

Är det fler ledamöter som borde lämna?

– Det enda som kunnat, åtminstone fram till idag, ordna upp det här skulle varit att Katarina Frostenson själv hade haft rätt att lämna. Hon är center i bråket, om hon hade kunnat neutralisera den saken genom att avgå själv så hade det kunnat betyda väldigt mycket positivt i den mening att då hade inte haft nåt att bråka om.

– Om hon inte avgår går Akadamien under. Jag kan inte se något annat. Man måste sparka hela gänget och börja från början och jag vet inte hur det skulle gå till rent praktiskt, säger Jan Guillou.

Talar du om att upplösa hela akademien?

– Ja, det är ju vad de håller på med.

Vad krävs av ledamöterna för att komma vidare?
– Det krävs mänsklig mognad som de inte har, säger Jan Guillou.