Många bönder rädda för att bli attackerade

1:38 min

Var fjärde svensk bonde är rädd för att bli utsatt för hot eller angrepp på grund av sin verksamhet, enligt en undersökning som Lantbrukarnas riksförbund beställt.

I vissa fall har också lantbrukare attackerats på sina gårdar.

Anette Gustawson, som mjölkbonde utanför Norrtälje, har utsatts för hot via sociala medier.

– Det leder till att man lever i en otrolig oro att man ska bli utsatt för något grövre, något fysiskt. För det är det som de i princip hotar med. En tjej skrev att hon tyckte att jag skulle skicka mina barn på slakt eller klarade jag inte av att se dem dö.

Vad är du rädd för ska hända?

– Att de ska komma hit till gården och göra något fysiskt mot familjen och djuren.

Enligt LRF har det hänt att aktivister förföljt lantbrukares barn från skolan och hem, knackat på fönster eller stått flera dagar i rad och skrikit vid bondgården. Syftet är att bönderna ska sluta ha djur.

Polisen har också märkt av en förändring. Tidigare var det exempelvis minkfarmer som fick påhälsning men nu har det spridit sig till mjölkbönder.

Lantbrukare har ofta polisanmält utan resultat. Martin Moraeus vid LRF vill nu se en lagändring:

– Jag tror att man skulle behöva få till någon form av lagändring som gör att man inte kan utnyttja demonstrationsrätten att stå hemma på någons gård flera dagar i rad och trakassera dem.

Anette Gustawson är kritisk till utvecklingen.

– Alla människor får ha olika åsikter och tycka olika och äta precis vad man vill. Men vill man få till en förändring om man är missnöjd med något måste man gå den demokratiska vägen.