Rádio Sápmi

Nu bränner kronofogden kåtan

4:03 min

Ett antal demonstranter på ett 20-tal skotrar med kälkar, två personer från kronofogdemyndigheten och fyra poliser är på plats när myndigheterna bränner Anita Gimvalls kåta vid Stenträsket i Västerbotten.

Längst ner i artikeln kan du läsa Anitas brev till Alice Bah Kuhnke (pdf).

Den sju år långa processen började med att länsstyrelsen uppmanade Anita Gimvall att ta bort en liten stuga på fastigheten som de menade var en olovlig byggnation.

Efter att ha gjort det, ersatte Gimvall den med en äldre kåta. Trots att hon själv menat att det var förfädernas kåta som stod på platsen från början, så ville länsstyrelsen att den skulle bort.

I dag verkställdes beslutet av kronofogden.

– Det går inte att beskriva. Det är helt vansinnigt, säger Anita Gimvall, när hon ser på hur kronofogden hugger med yxor och skottar snö för att få eld på byggnaden.

Hon tycker det är märkligt att det är fyra poliser på plats, med tanke på att det knappt är några poliser alls i inlandet i vanliga fall.

– Jag är förvånad över hur många poliser som är här för att få bort mig.

Trots att det är mitt i veckan vittnar hon om att det är många som kommit dit för att demonstrera tillsammans med henne, och räknar till ett 20-tal skotrar med kälkar på området.

– Det är fantastiskt för att var mitt i veckan. Alla här är upprörda, men vi försöker hålla modet uppe.

Hur ser du på myndigheternas agerande?

– Det är ofattbart, helt ofattbart. Ett som är säkert är att de inte är på min sida.

Hon menar att det kommer att kännas tragiskt att komma till platsen i framtiden.

– Men platsen finns i alla fall kvar, säger Anita Gimvall. Det är tråkigt, nu brinner det för fullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio