Trump: Gör er redo, Ryssland

1:38 min

USA:s president Donald Trump höjer insatserna i den storpolitiska konflikten om Syrien.

"Gör er redo, Ryssland", skriver Trump i ett inlägg på Twitter, syftande på ett eventuellt förestående militärt angrepp mot Syrien.

I uttalandet på Twitter skriver den amerikanska presidenten:

Nya, fina och smarta robotar kommer att avfyras, så var beredd Ryssland. Ni borde inte vara allierade med ett gasmördande djur som dödar sitt folk och njuter av det.

Trump svarar troligen på en kommentar som den ryske ambassadören i Libanon Alexander Zasypkin fällde i går. Enligt Reuters sa ambassadören att man kommer skjuta ner amerikanska robotar om det kommer en attack.

Uttalandet från Trump kommer mindre än en dag efter att Ryssland la in sitt veto mot ett amerikanskt resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd. USA:s FN ambassadör Nikki Haley har under de senaste dagarnas möten också hon gett tydliga signaler om att USA kommer att svara på den misstänkta kemvapenattacken i Douma i lördags.

Samtidigt ökar trycket från flera av president Trumps partivänner i kongressen som vill att USA ska agera kraftfullt både militärt och politiskt.

En av dem som går längst är senatorn Lindsey Graham som anser att USA bör attackera och tillintetgöra det syriska flygvapnet, men också att man numera ska verka för regimskifte i Syrien.

– Svaret måste vara en sådan genomgripande strategi, annars kommer andra aktörer som Iran och Nordkorea att stärkas, säger Graham.