Serbisk nationalist döms för brott mot mänskligheten

1:50 min

En FN-domstol i Haag dömde i dag den serbiske nationalisten Vojislav Šešelj till tio års fängelse för brott mot mänskligheten. Därmed upphävde man delvis en tidigare friande dom. Vojislav Šešelj , som vägrat resa till Haag för att höra domstolens beslut, har dock redan avtjänat straffet under sin tid i häkte i Haag.

Domaren Theodor Meron i Haag meddelade tidigare i dag att man delvis ger åklagarna rätt och att man därmed upphäver den friande dom mot Vojislav Šešelj som levererades för drygt två år sedan.

Och man finner Šešelj skyldig till brott mot mänskligheten genom bland annat förföljelse och tvångsfördrivning av icke-serber under kriget i början på 90-talet.

Däremot frias Šešelj, precis som tidigare, för brott mot krigets lagar och istället för de 28 år i fängelse som åklagarna yrkat på, döms Šešelj till tio års fängelse, en tid han med råge redan avtjänat i häkte i Haag.

Dagens dom sätter därmed punkt på en rättsprocess som inleddes 2003 då Vojislav Šešelj frivilligt överlämnade sig till Haag. Han har hela tiden hävdat sin oskuld men enligt dagens dom menar man att Šešelj, genom sina hatiska tal under kriget, aktivt bidrog de brott som begicks mot civilbefolkningen.

Vojislav Šešelj , 63 år, släpptes 2014 ur häktet i Haag på grund av hälsoskäl och har sedan dess vägrat att återvända. Efter hemkomsten till Serbien återupptog han sitt politiska arbete som ledare för det ultranationalistiska partiet Serbiska radikala partiet som sedan valet för två år sedan också sitter i Serbiens parlament.

Den tidigare friande domen mot Seselj möttes av hård kritik både från åklagarsidan och från offren för de påstådda brotten.

FN:s internationella domstol för forna Jugoslavien lades ner i december förra året och dagens dom levererades av den så kallade Mekanismen för internationella brottribunaler. Domstolen ska senare också ta ställning i två andra uppmärksammade fall: Den 40-åriga fängelsedomen mot den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadžić och livstidsdomen mot den bosnienserbiske generalen Ratko Mladič.