"Främmande makter samlar namn på svenskar"

1:36 min

Utländska makter samlar namn på svenskar som verkar gå att påverka under valet. Det uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Den som reagerar på sensationellt innehåll i sociala medier kan hamna i främmande makters register.

– Ja självklart, de gör en analys över vilka grupper de kan nå, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s organisation för valet.

Främmande makt kan vara vilket annat land som helst, men MSB har tidigare sagt att det vore dumt att bortse från att Ryssland pekats ut av andra underrättelsetjänster under andra valrörelser.

Insamlandet kan påminna om vanliga företags metoder. Man klickar på något och den som står bakom innehållet ser vem som gillar eller delar.

– Artificiell intelligens, datainsamlingsverktyg – det är en hel bransch kring det här. När du klickar på något, då löper du stor risk att lämna ut uppgifter kring dig.

Den som klickar på någon särskilt uppseendeväckande nyhet, på till exempel Facebook, riskerar att skriva in sig i främmande makts databas över folk som gärna tar till sig sensationella, och inte alltid sanna, budskap.

– Om du ser en nyhet som gör dig så arg att du vill springa till valurnan, då ska du, innan du gör det, börja tänka tänka efter: Vem är avsändaren? Varifrån kommer den här informationen? Vem är det som vill få mig att känna mig på det här sättet?

Syftet är att splittra och polarisera. En regering som styr ett splittrat land har svårare att agera internationellt, säger Mikael Tofvesson.

Om vi medborgare och våra politiker blir hetsiga och otrevliga mot varandra under valrörelsen, då gynnar det främmande makt.

– Ja det hjälper ju dem. Och vi har ju yttrandefriheten. Vi får ju vara hur hårda vi vill, inom lagens råmärken. Men vi ska veta om, att vi öppnar dörren för andra att klämma in sina ännu hårdare och råa budskap i vårt samhällsklimat.