Östergötland

KD ställer sig bakom höghastighets­järnvägen

1:02 min

Kristdemokraterna ställer sig nu bakom förslaget att bygga en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö enligt det förslag som utredningen Sverigeförhandlingen föreslår.

Det innebär tåg i hastigheter på 320 kilometer i timmen och ett bygge som kommer att kosta över 200 miljarder kronor.

Bland Allianspartierna är Moderaterna och Liberalerna emot satsningen medan det stöds av Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– Vår bedömning ärt att det behöver byggas nya stambanor för höghastighetståg för riktigt höga hastigheter och göra det så snart som möjligt, så vi kan realisera dom stora nyttor som finns, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk politiske talesperson.

Redan 2035 ska höghastighetsjärnvägen vara färdig och kommer att kosta över 200 miljarder kronor att bygga. Den kortar restiderna rejält och ska binda samman Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sverigeförhandlingens förslag som överlämnades till regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth före jul har förhandlat med kommuner och regioner om bland annat byggande av ett stort antal bostäder och stöd för höghastighetsjärnvägen.

Nu har Kristdemokraterna kommit fram till att satsningen behövs av flera skäl.

-Vi tycker att det är det bästa, det ger större nyttor, det ger minskade restider, det ger också mer av bostadsbyggande och dynamik i Sverige och det tror vi att vi behöver för att klara konkurrenskraft och tillväxt, säger Jakob Forssmed.

Enligt Kristdemokraterna är finansieringen av höghastighetsjärnvägen fullt möjlig att klara för den svenska ekonomin.

-Vi tror man klara att bygga det inom ramen för det finanspolitiska ramverket, säger Jakob Forssmed.

I den rödgröna regeringen pågår diskussioner och miljöpartiet driver på för att få igenom satsningen.

Socialdemokraten och Infrastrukturministern Tomas Eneroth säger till Ekot att allianspartierna inom kort kommer att få en inbjudan till samtal om satsningen på höghastighetsjärnvägen.

Om den ska bli verklighet måste partierna över blockgränsen vara eniga säger han.

Kristdemokraten Jakob Forssmed tror att alliansen kommer att kunna enas i frågan:

-Jag hoppas att alliansen kan hitta en gemensam position om den här frågan och jag hoppas att vi brett kan komma överens om att vi faktiskt behöver göra den här stora investeringen.