Byggbranschen allt mer digital

1:49 min

Byggbranschen är på väg mot en avkylning. I dag har Boverket skrivit ned sin prognos för bostadsbyggandet det här året, till 60 000 påbörjade bostäder. Det är elva procent lägre jämfört med förra året.

Men på Stockholmsmässan, där Nordens största byggmässa Nordbygg pågår just nu, märks ingen avmattning i byggkonjunkturen.

Här visar 900 företag upp sina produkter och en av trenderna just nu är digitaliseringen, där en av nyheterna är det "digitala taket" där hemmafixare själva kan göra elinstallationer.

– Du som privatperson kan dra fram din egen el för belysning. Du behöver inte ha en elektriker med certifikat, vilket betyder att man kan göra installationerna själv, säger Daniel Dahlström från Svensk Byggtjänst.

Han pekar på en enhet som installeras i bostaden – där hemmafixare själva kan dra kablar med svagström till datorer och belysning. Utan att behöva installera nya eluttag.

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, tror att digitaliseringen nu får sitt stora genombrott.

– Byggbranschen har rykte om sig att vara lite konservativ, men här tror jag att det kommer att sätta fart. Tekniken kommer ganska fort och du ser redan hur man börjar tillämpa det här på installationssidan. Det här är spännande med den typen av teknologi som vi inte riktigt kan föreställa oss var den tar vägen, med sensorer som fångar in information och har möjlighet att hantera stora mängder information. Och fjärrstyra eller kontrollera saker över internet, säger han.

Det kan vara allt ifrån effektivare energilösningar till redovisningssystem för att effektivisera byggprocessen.

Gräs istället för taktegel har funnits ett tag och är i dag vanligare än många tror, säger säljaren Shanti Wittmar som står i en monter bland grästuvor och bilder på gröna tak.

– Kommer man upp en bit om man befinner sig i en hög byggnad, då upptäcker man ofta att det finns mycket mer gröna tak än man tror.

Vilka är det som skaffar gröna tak?

– Väldigt ofta är det miljöskäl som ligger bakom. Man tänker på att det ska finnas mycket gröna ytor också inne i stan, säger Shanti Wittmar.