Facebook nobbar möte med regeringen

1:31 min

I morgon skulle regeringen träffa Facebook för att diskutera kränkande material på nätet, men nu har bolaget ställt in mötet.

Justitieminister Morgan Johansson tycker att det är uppseendeväckande att Facebooks ställer in fredagens möte.

– De hade invändningar mot mötets form och de övriga som skulle delta i mötet. Min uppfattning är att Facebook är en stor aktör i det här avseendet, de är en makthavare, de också. De måste finna sig i att bli granskade och delta i den offentliga debatten. Den kan man inte gömmas sig från, säger han till Ekot.

Mötet kommer att hållas imorgon med representanter från Tidningsutgivarna och Google/Youtube, däribland Youtubes Europachef Ben McOwen Wilson.

Även representanter från Twitter kommer medverka via länk. Men alltså inte Facebook.

En punkt som regeringen väntas trycka på, är vikten av att bolagen har bemanning i Sverige så att de kan agera om det ligger ut kränkande eller olagligt material på deras plattformar.

– Då måste man kunna ta kontakt med dem, man måste också kunna se till att de följer sina egna riktlinjer och plockar bort sådant material så snabbt som möjligt, säger Morgan Johansson.

Facebook skriver i ett uttalande som Ekot tagit del av att de aldrig bekräftat deltagande i mötet, och att digitaliseringsminister Peter Eriksson tidigare denna vecka besökt bolaget internationella högkvarter i Dublin. Då ska ministern fått information om Facebooks arbete för att säkra den personliga integriteten för användare i anslutning till valet i september.

Som Ekot rapporterat om tidigare i dag varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att användare av sociala medier kan hamna i ett register hos främmande makt.

Enligt myndigheten samlar främmande makter redan nu in namn på svenskar som verkar gå att påverka under valet.

Justiteminister Morgan Johansson nämner Ryssland som en aktör i sammanhanget.

– Ryssland kan ha ett intresse av att bedriva den här typen av verksamhet för att öka polariseringen och splittringstendenserna i väst.