Bra kommunikation ger bättre debattklimat  

Arjeplog har precis som Kiruna många skoteråkande ortsbor, vinterturister och rennäring. Men här blir inte debatten om skoterförbudsområden lika hätsk. Parterna säger att det beror på bra kommunikation.

Arjeplogs kommun har startat ett projekt som heter Hållbar skoterturism, ett av målen är att förbättra förvaltning av skoterkörning och leder. 

– Det fungerar bättre än på många andra ställen, visst finns det vissa svårigheter men kommunen har förståelse. Kommunpolitikerna försöker alltid ta hänsyn till renskötseln och dess behov.  Jag tycker att det har fungerat bra även om skoteråkningen har ökat, säger Lars Anders Baer, ordförande i Luokta-Mávas sameby. 

Länsstyrelsen styr över tillfälliga skoterförbud
Denna säsong är det Länsstyrelserna som handlägger skoterförbuden, också de tillfälliga skoterförbuden som respektive kommuner har handlagt tidigare. 
Kommunerna kommer att återfå handläggningen inför nästa vintersäsong.

Arjeplogs kommunalråd säger de kommer återuppta den goda tonen från förr.

– Vi sitter ner och diskuterar med varandra rätt mycket, vi pratar om datum och man har en ganska generös hållning generellt om vilka förbud man faktiskt behöver. Jag tror det är viktigt att när vi utfärdar ett förbud i den här terrängen så ska det vara för att renarna faktisk är på plats. Jag upplever att det är så vi har kunnat ha det. Inte nu när länsstyrelsen fattar beslut för då är det utanför vår kontroll. Men vi har kunnat tala om att från detta datum så ska vi kunna ha förbud men vi utfärdar det slutliga förbudet när renarna är på väg upp, säger Britta Flinkfeldt, kommunalråd i Arjeplog.  

Alla parter är nöjda
Vi har talat med alla ordföranden för fjällsamebyarna i Arjeplog och de säger sig ha varit nöjda med att kommunen skött handläggningen av tillfälliga skoterförbud.   

– Vi har haft ett system där vi snabbt har kunnat söka om och få besked om skoterförbud. Kommunen har handlagt ansökningarna snabbt och också fått ut information om gällande förbud till ortsbefolkning och andra, säger Lars Anders Baer.  

Lars Anders Baer har varit Sametingets styrelseordförande, han har varit ordförande för Svenska samers riksförbund och ledamot i FN:s permanenta forum för ursprungsfolk.  För honom är inte debattklimatet i Kiruna något nytt.

– En orsak är nog att Kiruna är en stor kommun, med en befolkning på över 20 000, i Arjeplog bor det kring 3 000. En annan orsak tror jag är att kulturen skiljer sig åt. I Kiruna har det alltid varit ett hårdare debattklimat. Och nu, innan valet är det en extra het fråga, säger Baer.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio