Hörby/Frostaskolan

Samtal kring diskriminering och värdegrunder

6:38 min

Alla tre högstadieskolor i Hörby får i veckan chansen att se den prisbelönta dokumentärfilmen Blodssystrar, som handlar om systerskap, flykt från Azerbajdzjan och vuxenlivet.

Högstadieelever i Hörby ska denna vecka pratar om frågor kring diskriminering och värdegrunder.

Detta utifrån den prisbelönta dokumentärfilmen Blodssystrar. Filmen handlar om tvillingsystrarna Johanna och Julia i Malmö, om deras urstarka systerskap som formats efter en tuff uppväxt med utnyttjanden och flykt från Azerbajdzjan. Men också om vad som händer med systerskapet när vuxenlivet står för dörren.

– Jag tyckte filmen var gripande och en bra film att se på skolan. Många som har kanske varit med om något liknade hemska saker kan förstå att det inget fel på dem och våga snacka om det, säger Hanna Algerstedt, elev på Frostaskolan i Hörby. 

På plats för att inspirerar högstadieeleverna och hålla diskussionerna på Frostaskolan i Hörby var regissören Malin Andersson. 

– Jag träffade Julia och Johanna när var de var femton år och det var det helt omöjligt att glömma dem. Jag var på deras skola för att lära ut hur man berättar sin egen historia och hur viktigt det är. Det här nappade Julia och Johanna på och ville berätta vad de har varit med om, säger regissören Malin Andersson. 

Filmen om Julia och Johanna tog fyra år att göra och enligt Malin Andersson gjorde hon filmen tillsammans med systrarna. 

– Man kunde inte tro det kunde bli så här, det kändes viktigt att föra vidare budskapet att det inte bara i film och att vi finns på riktigt, säger en av systrarna i dokumentären Julia Yunusova, som flydde Azerbajdzjan som 10-åring och var imponerad av eleverna på Frostaskolan.