Sara Danius och Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien

2:37 min

Efter Akademiens sammanträde på torsdagskvällen meddelade Sara Danius att hon lämnar posten som Svenska Akademiens ständiga sekreterare med omedelbar verkan. Strax därefter kom uppgiften att även ledamoten Katarina Frostenson lämnar.

När mötet avslutats och Sara Danius mötte pressen utanför Börshuset gav hon beskedet.

– Jag lämnar Akademien som ständig sekreterare. Det var Akademiens vilja att jag lämnar mitt uppdrag, därmed beslöt jag mig också för att jag skulle lämna min stol, stol sju, i Svenska Akademien, säger Sara Danius.

Hur känns det? 

– Det känns ganska bra.

Var det en omröstning där inne? 

– Jag kan inte gå in på det, det är sekretessbelagt. Men det var Akademiens vilja och jag rättar mig efter den viljan.

Ska någon ersätta den platsen? 

– Ingenting sådant är diskuterat.

Enligt Danius diskuterade man på mötet hur krisen inom Akademien ska lösas och att hon lämnar är en del av den lösningen.

– Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat här i livet också.

Hur var stämningen där inne? 

– Den var tryckt, säger Sara Danius.

Sveriges Radios kulturreporter Mattias Berg kallar den ständiga sekreterarens avgång en palatskupp. 

– Det är helt historiskt, en palatskupp. Jag kan inte påminna mig att man någonsin har haft den här typen av omröstning, en slags förtroendeomröstning, om den ständiga sekreterarens vara eller icke vara.

Orsaken till hennes avgång är inte helt tydlig. 

– Mycket tyder på att man har haft någon form av omröstning eller diskussion, och vi vet ju inte om Danius var närvarande vid den eller inte.

Bara en halvtimme efter Danius besked kom också uppgiften att ledamoten Katarina Frostenson lämnar Akademien, det det uppgav ledamoten Anders Olsson för TT.

Genom att Katarina Frostenson också lämnar är det alltså bara 11 ledamöter kvar – de ska vara 18. 

Björn Wiman, kulturchef på DN, säger att beskedet är väntat och tragiskt.

– Att det var väntat gör inte tragedin mindre. Det här är en tragedi för den Svenska Akademien, det svenska kulturlivet, för Nobelpriset, och för synen på det – som jag tror många svenskar har satt värde på som kulturlivets mest främsta och anrika institution – som nu har visat att den komplett bortser från det civiliserade samhällets normsystem. 

Hur ska det här tas vidare nu, hur kan Akademien fungera rent praktiskt?

– Jag tror att kungen kommer att säga att det är fullt möjligt för Akademien att fortsätta verka med elva ledamöter, de som har lämnat kommer att tillåtas att utträda genom en ändring av stadgarna. Livstids medlemskap försvinner. 

– Då kan den kvarvarande skaran välja in nya ledamöter och då kommer de välja ledamöter som är lojala med dem själva. 

Ledamoten Anders Olsson går in som tillfällig ständig sekreterare tills att en ny är utsedd, meddelade han när han mötte pressen utanför Börshuset strax innan niotiden på kvällen.