Ungern tvingar bort välkänt universitet

2:44 min

Det Centraleuropeiska universitetet i Budapest har nu konkreta planer på att flytta sin verksamhet till Wien. Universitetet har av den ungerska regeringen döpts till "Soros-universitetet".

Universitetet hamnade i fokus förra året då Ungerns regering, genom en ny lag, anklagades för att försöka tvinga bort det välkända universitetet. Nu kan det bli verklighet.

– Om regeringen fortfarande i mitten av juni inte har skrivit under det här avtalet, då kommer vi börja planeringen för att flytta hela universitetet till Wien, säger Éva Fodor, ställföreträdande rektor vid det Centraleuropeiska universitetet i Budapest, CEU.

Utanför entrén till universitetet hänger fortfarande en banderoll med texten: "Jag stöder CEU".

Universitetet i Budapest, grundat i början av 90-talet av den ungersk-amerikanske finansmannen George Soros, hamnade i fokus förra våren då en ny lag sades hota universitetets framtid.

Lagen krävde att utländska universitet i Ungern också måste ha en filial i hemlandet, för att få verka i Ungern.

CEU har sedan dess startat verksamhet i New York men den ungerska regeringen har fortfarande inte gett sitt godkännande och snart kan man inte vänta längre.

– Det är svårt att rekrytera ny personal när vi inte ens kan tala om var deras arbetsplats kommer att finnas någonstans, säger Éva Fodor och berättar att man redan har skrivit kontrakt för nya lokaler i Wien i Österrike.

Ungerns regering har det senaste året drivit en kampanj mot George Soros som anklagas för att ha en plan som går ut på att tvinga på Ungern och hela Europa mängder av flyktingar.

Bland annat har man gått hårt åt de icke statliga organisationer i Ungern som delvis får ekonomiskt stöd från George Soros och hans stiftelse Open society foundation.

Att lagen från förra året är riktad uteslutande mot CEU är tydligt, menar Éva Fodov. Ett tecken på det, säger hon, är att situationen redan har löst sig för andra utländska universitet, verksamma i Ungern.

Regeringspartiet Fidesz under ledning av premiärminister Viktor Orbán vann stort i det parlamentsval som hölls i söndags.

Under en presskonferens tidigare i veckan sa Orbán att frågan om CEU:s framtid ännu inte har diskuterats av hans regering.

Men vad de tycker om Centraleuropeiska universitetet är tydligt enligt Éva Fodor.

– Regeringen har upprepade gånger uttryckt att de inte uppskattar det kritiska tänkande som vi lär ut till våra studenter, säger hon.