Hon greps efter slöjprotest i Iran

2:13 min

Sedan årsskiftet har ett begränsat antal kvinnor i Iran genomfört protester mot den obligatoriska sjalen. Kvinnor har ställt sig på elskåp i gatukorsningar, fäst sin slöja på en pinne och viftat med den.

Trots att bara ett fåtal har genomfört dessa aktioner, har myndigheternas svar varit barskt. 25 kvinnor har gripits. Två har dömts till fängelse. De kvinnor som har protesterat har i de flesta fall inte velat uttala sig i medier, men vår korrespondent har fått en exklusiv intervju med en av dem som nu väntar på rättegång.

– Jag hade fått nog, det handlar inte bara om sjalen på huvudet, utan om kvinnors rättigheter och efter 40 år var det dags för civil olydnad, säger Shaparak Shajarizadeh som tidigare i vår ställde sig i ett gathörn, tog av sig sjalen och viftade med den på en pinne.

Hon greps. Hon satt i isoleringscell i en vecka, men släpptes mot borgen i väntan på rättegång. Två andra unga kvinnor har dömts till 2 respektive 1 år i fängelse. När jag kommer hem till Shaparak sitter hennes nioårige son i köket och gör läxan.

– När jag släpptes mot borgen, sa han: Mamma jag sa ju att du inte skulle gå ut - jag svarade: en vacker dag kommer du att vara stolt.

Shaparak och de andra kvinnorna tillhör ingen rörelse, de känner varandra enbart via sociala medier. Konservativa kommentatorer i Iran har avfärdat dem som en ytterst marginell företeelse, som utländska agenter, eller mentalt störda eller prostituerade, men ett tecken på att man ser allvarligt på slöjprotesterna är att elskåpen i stan har byggts om med små trekantiga tak så att det inte längre går att stå på dem och vifta med en sjal.

– Jag har läst om kvinnors kamp historiskt och jag tänkte: nu är det min tur, jag kan inte sitta här och vänta på att andra ska lida för min skull.

Men hon medger att det var tufft när sonens skola ringde och sa: Vi ser helst att du inte deltar i nowrooz, det persiska nyårsfirandet, i skolan på grund av ditt rykte.