Olsson: Hoppas Danius kommer tillbaka

2:13 min

Svenska Akademiens ledamot Anders Olsson tar över tillfälligt efter den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius. I P1-morgon berättar han om varför och hur Akademien går vidare. Han säger också att hon hoppas att Sara Danius kommer att återkomma till Akademiens arbete.

Beslutet om att Sara Danius avgår som ständig sekreterare växte fram efter ett samtal med kungen i tisdags, säger Anders Olsson till P1-morgon.

– Vi var ense om att vi har två stora problem. Det ena är Frostenson-problemet och det andra är ett en förtroendekris, som har skakat Akademien under våren. Och den måste man lösa på ett annat sätt än att bara utesluta en ledamot.

Enligt Olsson kommer Katarina Frostenson som fick lämna sitt arbete i går inte komma tillbaka till Akademien under många år.

Däremot hoppas han att Sara Danius återvänder till sin stol inom en snar framtid.

– Jag verkligen hoppas att hon kommer tillbaka och inte har lämnat sin stol som hon sa i går. Vi ska försöka övertala henne att göra det, säger han.

På sikt hoppas Olsson att ska Svenska Akademien ska vara fullsatt och att de tre ledamöterna som lämnat ska komma tillbaka.

– Nu har vi iallafall fått en lösning på problemen med Frostenson, som jag tror kan tilltala dem, säger Anders Olsson.

En opinion inom Svenska Akademien har nu vuxit fram och man är enig om att ett förändringsarbete måste påbörjas.

– Vi måste ha en mycket närmare kontakt med ledningen och ledamöterna. Vi måste ta beslut som ska vara förankrade i Akademien som helhet. Vi måste fungera som en stark gemenskap..

– Vi får se vad vi kan göra, det är mycket osäkert. Vi ska försöka rekonstruera Svenska Akademin, säger Anders Olsson, direktör hos Svenska Akademien.