Flera ministrar tar ställning för Sara Danius – med knytblus

2:19 min

Nu tar delar av regeringen öppet ställning i Svenska akademiens kris. Såväl näringslivsminister Mikael Damberg, kulturminister Alice Bah Kuhnke, socialminister Annika Strandhäll och miljöminister Karolina Skog poserar idag i knytblus på Instagram.

Hashtaggen #knytblus trendar på Twitter efter beskedet att Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius lämnar sin post.

Många av Danius anhängare planerar att bära knytblus under fredagen, för att visa sitt stöd.

En av dem är socialminister Annika Strandhäll, som poserar i svart knytblus på sitt Instagramkonto.

Hon är en av de ministrar som tar öppet ställning i frågan. Näringslivsminister Mikael Damberg skriver på Instagram: "Idag kör hela teamet knytblus. Mållös över de senaste månadernas turbulens i Akademien".

Kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver på Instagram: "Den feministiska kampen sker varje dag/.../Ett steg tillbaka igår, betyder minst två steg framåt idag".

Alice Bah Kuhnke säger till Kulturnytt att hon är frustrerad över situationen:

– Som demokratiminister är jag besviken att man inte klarar av den granskning en organisation måste tåla, och som kulturminister djupt oroad för litteraturens ställning.

Danius och Frostenson står för två läger i konflikten, varför väljer du idag att ta öppen ställning för ena sidan, det vill säga Sara Danius, genom att klä dig i knytblus?

– Därför att det gör mig frustrerad att en svår konflikt slutar med att två kvinnor för flytta på sig, det accepterar jag inte, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf poserar också klädd i knytblus på sitt Instagramkonto, med orden: "Arbetet för jämställdhet måste fortsätta. #backasaradanius"

Även Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, twittrar sitt stöd för Danius. "Jag är på turné utan knytblus men gör en extra stor rosett av min schal i morgon", skriver hon.

Sara Danius var den första kvinnliga ständiga sekreteraren i Svenska Akademien.