Bönder utsätts för hat och hot

1:52 min

Flera bönder har utsatts för hat från arga djurrättsaktivister. Alltså av personer som kämpar för djurens rätt, ibland på ett olagligt sätt.

– De skriver allt för brutala saker. Som att jag är en hemsk och vidrig människa. En tjej skrev att jag skulle skicka mina barn till slakt och en man skrev att han skulle låsa in mig i en källare, mata mig två gånger om dagen och sedan döda mig, säger Anette Gustawson som är mjölkbonde. 

Hon fick mycket näthat  
 
När Anette fick de här kommentarerna på sociala medier kände hon i början att det här kan jag ta, de kan inte bryta ner mig. Men sedan fortsatte hatet att komma. På hennes mjölkgård är det inte bara Anette som drabbas, barnen hotas också. Nu polisanmäler Anette varje händelse.
 
– När man får 234 nya kommentarer på ett inlägg och bara får läsa hur otroligt hemsk man är som människa, det är klart att det sätter spår, säger Anette. 

Var fjärde bonde utsätts

Anette Gustawson menar att personer som skriver hemska saker till bönder kan tycka att djur ska behandlas som människor.
Till exempel att djur inte ska få vara bakom stängsel, utan ska gå lösa i naturen.

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund känner var fjärde bonde rädsla för att bli hotad. Anette tycker att bilden av bönder inte stämmer.
 
– Man har ju blivit bonde för att man älskar djur. Man har ju inte djur för att man inte tycker om dem. Det är vårt mål att djuren ska må så bra som möjligt och vi gör allt för att de ska göra det.
Jag tycker att alla människor får ha olika åsikter och äta precis vad man vill, men att med hot och hat försöka få till något leder till ett samhälle som kommer bli totalt ohållbart, säger Anette Gustawson.