Majoritet vill ha tiggeriförbud

1:13 min

En majoritet tillfrågade i en ny opinionsmätning från Novus vill förbjuda tiggeri i Sverige. Sex av tio är för ett förbud, medan två av tio är emot.

Frågan, som drivs av Sverigedemokraterna och Moderaterna, har märkts i den politiska debatten under en längre tid.

– Opinionen påverkas delvis av partiernas retorik, och framför allt av Sverigdemokraternas och Moderaternas retorik, för den här frågan har varit på dagordningen under ganska lång tid, säger Andrea Spehar som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Jag antar att medborgarna själva upplever tiggeri i vardagslivet. Det har genomförts några intervjuer med medborgarna, och det visar sig att de upplever det som störande, fortsätter Andrea Spehar.

Tiggare har synts i gathörnen över hela Sverige de senaste åren, och Sverigedemokraterna har drivit ett nationellt förbud i flera år.

I höstas bestämde sig Moderaterna för samma linje, båda partierna har mycket starkt stöd bland sina sympatisörer.

Enligt en ny Novusmätning är 62 procent som helhet för ett tiggeriförbud, medan 20 procent är emot.

Vid senaste mätningen för två år sedan var 59 procent för ett förbud och 23 emot, så enligt Novus finns en tendens till att stödet för ett förbud ökar, även om förändringen ligger inom felmarginalen.

Flera ledande socialdemokrater har också kritiserat tiggeriet och öppnat för någon form av förbud. Till exempel så har finansminister Magdalena Andersson sagt att man inte bör ge pengar till tiggare.

Bland socialdemokrater är 50 procent för ett förbud och 30 emot, enligt mätningen. Andrea Spehar är inte förvånad över signalerna från olika socialdemokrater.

– Partiet måste på något sätt relatera till Moderaternas politik, och det handlar om att Socialdemokraterna till viss del måste anpassa sin politik åt mer restriktivt håll helt enkelt, säger Andrea Spehar.

Stödet för ett förbud är starkast bland pensionärer och svagast bland personer under 30 år, visar mätningen. Män är också något mer positiva till ett förbud än vad kvinnor är.

Nu återstår att se hur stor roll frågan kommer spela inför valet i höst. 

 – Jag tror inte att den frågan kommer att spela roll för sig själv, utan mer som ett tillägg till andra frågor som kanske till och med väger tyngre, och det är just integrationspolitiken och migrationspolitiken i sin helhet, säger Andrea Spehar vid Göteborgs universitet.

Undersökningen genomfördes 5–10 april 2018 i Novus Sverigepanel som en är riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel. Totalt har 1002 intervjuer genomförts och personerna har fått svara på frågan "Tycker du att det är ett bra eller ett dåligt förslag att förbjuda tiggeri?"