Höjda arenahyror väntar i Eskilstuna

2:09 min

I Eskilstuna vill kommunen nu höja hyrorna, som elitklubbarna betalar för att använda dom relativt sett nya arenorna.

– Vi har ett uppdrag från våran nämnd att se över prislistan, framför allt då för våra elitföreningar.  Det handlar ju om att vi har ökade kostnader, vi har uppdaterat våran fotbollsarena och vi har en ny inomshushall, som gör att vi behöver se över kostnadsbilden. Det säger Mattias Albers, ansvarig för arenor och scener i Eskilstuna kommun.

Det handlar om Nya Tunavallen, som förra året gick med ett underskott på ungefär 6.5 miljoner. Där spelar Eskilstuna United, förra året topplag i damallsvenskan, och AFC Eskilstuna, som förra året åkte ut herrallsvenskan och numera spelar i superettan. Föreningarna betalar mellan 10 och 15 000 kronor per match för att använda arenan. Dessutom kommer mötet att handla om hyran i den nya sporthallen, där exempelvis handbollslaget Guif spelar.

Tittar man på hela Sverige, så visar Ekot och Radiosportens granskning att de arenor i herrallsvenskan där kommuner står för driften går med ungefär 200 miljoner kronor i underskott, i damallsvenskan är samma siffra ungefär 50 miljoner.