Nobelstiftelsen: Oklart om Danius sitter kvar i vår styrelse

2:38 min

Avgående ständiga sekreteraren i Svenska Akademien Sara Danius sitter också i Nobelstiftelsen styrelse. Det är nu oklart vad som händer med det uppdraget.

Nobelstiftelsens uppdrag är att förvalta den förmögenhet som Alfred Nobel efterlämnade, och som bland annat finansierar Nobelpriset.

I onsdags gjorde Nobelstiftelsens styrelse ett uttalande, där den uppmanade Svenska Akademien att anmäla misstänkt brottslighet och slog fast att turbulensen skadat Nobelprisets anseende.
 
För att Nobelstiftelsen ska ha en kontaktyta mot Svenska Akademien är en av sju platser i styrelsen vikt för Akademien. Den innehas just nu av Sara Danius. Carl-Henrik Heldin är ordförande i Nobelstiftelsen.

– Hon har ett tvåårigt mandat, som alla andra i styrelsen, och har ett år kvar på det mandatet.    

Vet du om hon kommer vara aktiv i styrelsen?

– Det vet jag inte.

Vad skulle det innebära om hon inte fortsätter vara det?

– Det är någonting vi får ta ställning till om vi hamnar i den situationen. men vi är inte där än och jag vill inte föregripa det.
 
Ekot har utan framgång sökt henne, för att fråga om hon kommer att behålla platsen i Nobelstiftelsens styrelse.
Nobelstiftelsen har i nuläget ingen annan information än att Danius uppdrag fortlöper.
  
Sara Danius enda offentliga kommentar idag har hon lämnat skriftligen till Nyhetsbyrån TT.
Hon skriver att ”alla traditioner är inte värda att bevara”. Hon skriver att hon tog arbetet eftersom hon uppfattade ett stöd för ambitionen att modernisera akademien.

”Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort”, skriver hon och fortsätter: ”Svenska akademien bör vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck”

Totalt står nu sju platser tomma i Svenska akademin. Ekot har vid upprepade tillfällen försökt komma i kontakt med de ledamöter som sitter kvar i akademien. Den enda som vill ställa upp på intervju i radio är Kristina Lugn:

– Vi är en väldigt reducerad skara, jag tror knappt vi har rätt att välja in några nya. Säger Kristina Lugn.

Stadgarna är otydliga när det gäller möjligheten att lämna akademien, även om experter menar att de inte borde vara något problem. Och i dag lämnade Klas Östergren in en formell begäran att lämna akademien.

Samtidigt krävs det 12 ledamöter närvarande för att kunna rösta in en ny ledamot i akademien, vilket står i stadgarna från 1786
Kung Carl Gustaf som är högste beskyddare och som inlett en översyn för att se om stadgarna borde kompletteras på något sätt.
Ett arbete som pågår nu. Margareta Thorgren är hovets informationschef:

– Det är ett gäng experter, juridiska rådgivare kungen har som ser över det arbetet.

Hur lång tid kan ett sådant arbete ta?

– Det vet vi inte, blir det några förändringar kommer vi informera det då.