Storbritannien: Ryssland spionerade på Skripal i flera år

1:22 min

Flera år före nervgasattacken ska Ryssland ha spionerat på den förre dubbelagenten Sergei Skripal och dottern Julia. Det hävdar Storbritanniens nationella säkerhetsrådgivare i ett brev till Nato.

Ryska underrättelsetjänsten ska enligt uppgift ha spionerat på ex-spionen Skripal sen 2013.

I ett brev till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skriver Storbritanniens nationella säkerhetsrådgivare, Mark Sedwill, att man har information om att "ryska underrättelsetjänsten intresserade sig för Skripal".

Han skriver även att Julia Skripals mejlkonton varit föremål för en cyberattack från den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU.

Det är den senaste vändningen i turerna kring den före detta dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter Julia som i mars förgiftades av nervgiftet Novitjok. Det bekräftade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) i går.

Sedwills brev till Natochefen är första gången som brittiska myndigheter hävdar att man har specifik information om att Ryssland varit intresserad av familjen Skripal. I brevet anklagas Ryssland även för att testa metoder för att utföra lönnmord med kemiska vapen, inklusive nervgift på dörrhandtag.

Det är "en stor överraskning" sa Rysslands ambassadör i London Alexander Yakovenko kort efter att innehållet i brevet rapporterades i brittiska medier.

Yakovenko sa att han inte tagit del av brevet men ställde den retoriska frågan om varför britterna inte klagat, om nu någon spionerade.