Wallström om Syrien: Ett enormt misslyckande

1:13 min

Utrikesminister Margot Wallström (S) menar att nattens insats mot Syrien bryter mot folkrätten, men att chanserna för att säkerhetsrådet ska agera är obefintliga.

– Jag tycker vi redan är bortom en diskussion om det här, säger Wallström.

Innan USA, Storbritannien och Frankrikes aktion mot Syrien genomfördes sa Margot Wallström att ett folkrättsbrott inte "kan lösas genom att man begår ännu ett folkrättsbrott".

FN:s säkerhetsråd håller ett extrainsatt möte klockan fem på begäran av Ryssland, men Wallström tror inte att mötet kommer att leda till att säkerhetsrådet agerar med anledning av insatsen.

– Nu måste man se till att det här blir ett stopp på användningen av kemvapen. På det sättet tycker många att det här är legitimt just nu. Jag tycker vi redan är bortom en diskussion om det här. Det här har redan skett. Nu handlar det om vad vi gör nu, i det här läget, säger Margot Wallström.

Kan säkerhetsrådet komma framåt kring Syrienfrågan?

– Det är svårt att se det i dagsläget med de låsningar som ju varit under en mycket lång tid. Det här är verkligen ett av de största tillkortakommandena för världssamfundet och säkerhetsrådet. Ett enormt misslyckande och titta vart det har fört oss.

Det har lett till att vi har haft åtta år av krig och konflikt, vi har fått så många aktörer i Syrien och ett svårt läge i ett Mellanöstern som redan är så hårt drabbat. Vi vill inte att det ska utvidga den här konflikten och bli ett hot mot internationell fred och säkerhet, säger Margot Wallström.

Uppdatering:

Strax innan halv åtta på kvällen kom beskedet att FN:s säkerhetsråd röstade ned Rysslands förslag till resolution om att fördöma USA, Storbritannien och Frankrikes anfall mot Syrien i natt.

Förslaget fick inte de nio röster som behövdes för att det skulle antas. Tre av medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd röstade för, åtta mot och fyra avstod. Sverige var ett av de länder som röstade emot resolutionsförslaget.