Djukanovic på väg att ta maktgrepp i Montenegro

2:10 min

I dag hålls presidentval i Montenegro och mycket talar för att det blir landets mångårige ledare Milo Djukanovic som nu återvänder till makttoppen.
Montenegro gick förra året med i försvarsalliansen Nato men pekas samtidigt ut som ett av de länder på västra Balkan där demokratin åter är på tillbakagång.

Milo Djukanovic, 56 år, har med kortare uppehåll styrt Montenegro sedan Jugoslaviens upplösning i början av 90-talet. 2006 ledde han landet till självständighet från Serbien.

Nu, efter ett uppehåll på ett och ett halvt år, ser Milo Djukanovic ut att återvända till makten. I dag ställer han upp som det styrande socialistpartiets kandidat i presidentvalet och anses ha störst chans att segra. Hans främsta konkurrent är Mladen Bojanic, en oberoende kandidat som flera oppositionspartier ställt sig bakom.

Montenegro, ett land med drygt 600 000 invånare, har ett par händelserika år bakom sig. Förra året blev man det senaste landet att gå med i den västliga försvarsalliansen Nato. Året innan avvärjdes ett misstänkt kuppförsök mot Milo Djukanovic, då premiärminister.

I höstas inleddes rättegången mot de misstänkta kuppmännen. Åklagarens huvudvittne, en serbisk nationalist, hävdar att han fick direkta instruktioner från Ryssland för att genomföra kuppen med målet att stoppa Montenegros Natointräde.

Presidenten i Montenegro har formellt begränsad makt men Milo Djukanovic anses allmänt, oavsett vilken position han innehar, vara den person som ytterst bestämmer i landet. Han ses i väst som en garant för landets strävan västerut och Montenegro tillsammans med Serbien ligger längst fram av länderna på västra Balkan för ett framtida EU-medlemskap.

Samtidigt kritiseras Djukanovic för omfattande korruption och för att inskränka demokratin i landet. I en ny rapport från den amerikanska organisationen Freedom house skriver man att Milo Djukanovic i Montenegro, liksom president Aleksandar Vucic i Serbien, har tagit över respektive land och stärkt sina partiers grepp om makten.

Montenegro har den senaste tiden drabbats av en våg av bilbomber och dödsskjutningar som enligt lokala medier främst har koppling till uppgörelser mellan två ligor som sysslar med narkotikasmuggling. EU-kommissionen har tidigare kritiserat Montenegro för att inte göra tillräckligt för att minska den organiserade brottsligheten i landet.