Populär rysk app förbjuds

1:48 min

Den populära ryska appen Telegram förbjöds i domstol i fredags, och  idag börjar förbudet att gälla. Tjänsten används av miljontals ryssar. Bland dem presidentens egen talesman.

Appen är en favorit för presidentens talesman Dmitrij Peskov för att kommunicera med media.

Politiker, journalister och vanliga ryssar använder dagligen Telegram, som är rankad som den nionde mest populära meddelandeappen i världen.

Men i dag kan Telegram upphöra att fungera i Ryssland, efter ett domstolsbeslut i fredags. Anledningen är att företaget vägrar lämna ut användarnas detaljer till ryska säkerhetstjänsten FSB.

Enligt en rysk lag ska alla sociala medier antingen placera sina servrar i Ryssland eller ge säkerhetstjänsten tillgång till servrarna och användarnas uppgifter. Avsikten är enligt ryska myndigheter att stoppa terrorism och extremism.

Men grundaren av Telegram, Pavel Durov, som lever i exil i Storbritannien sedan 2014, hävdar att meddelandetjänsten har ett inbyggt system, som kan kringgå förbudet. Alternativt måste användarna använda VPN-tjänster.

VPN-tjänster är egentligen också förbjudna enligt ett ryskt beslut från i fjol, men i praktiken fungerar de fortfarande. Miljontals sidor har blockerats av den ryska myndigheten Roskomnadzor, med hänvisning till antiterrorlagen.

2016 förbjöds det internationella nätverket Linkedin, av samma orsak som Telegram nu förbjuds. Linkedin vägrade också flytta sina servrar till Ryssland och ge FSB tillgång till användarnas data.

Facebook synas också just nu av ryska myndigheter, men där kan det faktum att Facebook är amerikanskt spela in i vilket beslut som tas.

Det finns förslag om att ge igen för de amerikanska sanktionerna genom att förbjuda amerikanska företag som Facebook och McDonalds i Ryssland.